Annons
X
Annons
X

Spritskatten göder brott

Smugglingen har fördubblats på några år, berättar
Ekot (24/10). ”Intresset för att tjäna pengar på en svart marknad finns. Om det handlar om alkohol, narkotika eller tobak har ingen betydelse. De hoppar emellan”, sade biträdande brottsbekämpningschefen på Tullverket.

Regeringen har oftast fört en klok skattepolitik, där svenska nivåer harmoniserats med omvärlden. Men när det gäller sprit (och tobak) har regeringen valt motsatt linje. ”Man ska arbeta och inte supa”, har finansministern sagt, och höjt skatterna.

Han har en poäng. Det är bättre att folk arbetar än att de super. Problemet är att hög skatt inte leder till annat än egenimport: och värre: smuggling och svarthandel.

Annons
X

Även vad som kan se ut som små ökningar, någon kronas påslag för en pilsner, ger stort utslag i gränshandeln. Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) har granskat effekterna av kronförsvagningen under finanskrisen. När kronan sjönk i värde blev det dyrare för svenskarna att köpa öl utomlands, och relativt billigare att handla här hemma. På ett år blev euron 21 procent dyrare. Då ökade Systembolagets försäljning med 7 procent, och gränshandeln minskade med 25 procent.

Nu har kronan stärkts igen. Gränshandeln har blivit 21 procent billigare jämfört med Systembolaget på ett år. Vad händer?

”Under det första halvåret 2010 ökade den tyska gränshandeln med spritdrycker med 41,4 procent jämfört med samma period året innan”, konstaterar SVL.

Ett liknande samband torde synas vid en skatteökning.

Det må vara hänt att hushåll bunkrar upp utomlands, eller att pensionärer gör sig en hacka på gruppinköp. Men det är inte bara de som gör vinst. Det allvarliga är att kriminella gäng kan bygga sin verksamhet på smugglingen, och att dessa inte nöjer sig med pilsner. Det är det tullen ser nu.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X