Jag som var så rolig att dricka vin med – rapport från ett år som nykter alkoholistSpritindränkta minnen sätter ljus på anhöriga

Rebecka Åhlund
Rebecka Åhlund Foto: Staffan Löwstedt

Bakom varje alkoholist står ofta en anhörig. I Rebecka Åhlunds självrannsakande biografi är det två små döttrar som tvingas se sin mamma onykter när hon hämtar dem på skolan. Men SvD:s kritiker ser alltför mycket av alkoholromantik sippra genom sidorna.

Under strecket
Publicerad
”Jag som var så rolig att dricka vin med” av Rebecka Åhlund

”Jag som var så rolig att dricka vin med” av Rebecka Åhlund

Annons

När vi har något att fira tar vi ett glas och lägger ut en bild, samtidigt som vi passar på att gratulera någon som fyller år med en champagne-emoji. Många vuxna har inte en ledig dag då de vaknar utan huvudvärk. Som Rebecka Åhlund skriver i ”Jag som var så rolig att dricka vin med” – lever vi i en kultur som är marinerad i alkohol.

Att vårt samhälle ändå fungerar beror på att vi har vedertagna regler om när och hur mycket man får dricka. Men Rebecka har tänjt reglerna så långt att hon är förbi att inte arbeta onykter, att inte ljuga för sin man, att inte gömma flaskor i garderoben, att inte bli utslagen när hon har ansvar för sina barn och förbi att inte hämta berusad på deras skola.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons