Spritens förbannelse härjar fritt på nätet

Tillgången på billig sprit ökar med nätförsäljning. Liksom problemen. Mikael Mölstad drar historiska paralleller och undrar vad effekten kommer att bli av att okontrollerad sprit väller in.

Under strecket
Publicerad
DAN HANSSON/
Foto: DAN HANSSON/
Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Annons
DAN HANSSON/
Foto: DAN HANSSON/
Foto: DAN HANSSON/

UTOM KONTROLL

Jag gillar vin alltmer. Däremot dricker jag allt mindre sprit och tycker att drycken utgör en förbannelse i samhället. Talesättet att där spriten går in går vettet ut är inte taget ur luften. Vin som är en kulturdryck fungerar för det mesta inte på samma sätt. För mycket vin berusar medan för mycket sprit fördummar.

Redan USA:s tredje president Thomas Jefferson konstaterade i början på 1800-talet att inget land blir försupet där vinet är billigt, inget land blir nyktert där höga vinpriser gör spriten till allmän dryck. Enligt Jeffersons mening är vin själva motgiftet mot spritens förbannelse.

Nu vet jag att några spritvänner hoppar ur stolarna av ilska. Skulle inte single malt whisky, tequila 100% agave eller rhum agricole vara kulturdrycker? Jovisst, men det är faktiskt ganska sena försäljningsidéer att buteljera ursprungsdrycker av denna typ för att kunna ta bra betalt för en mer komplex smak. Och det är inte direkt ett helrör dyr, rökig Islaywhisky man drar i sig på en kväll. Men det går och gör man det blir man farligt full. För att komma upp i motsvarande alkoholmängd krävs det att man dricker fyra flaskor vin. Det går däremot inte, för innan dess har syrorna skapat ett rejält bakslag i hela systemet.

Annons
Annons

Det som gör mig arg är den cyniska handeln med spritdrycker fjärran från Systembolagets vällovliga kontroll. I synnerhet eftersom ungdomar ofta är målgruppen. Sedan gränshandeln med alkohol tog rejäl fart för fyra år sedan har det vuxit fram en välsmord organisation av inköpare, grossister, säljchefer och gatusäljare för att sälja sprit. Jag lovar att jag på gatorna i de flesta städer kan fixa fram ett helrör vodka för 150 kronor på en halvtimme.

Detta är en illegal verksamhet som påminner om hur maffian växte fram i USA på 1920-talet. Då var det spritförbud och alkoholproduktionen flyttade till Kanada. Därifrån växte en enorm gränshandel upp. De kanadensiska spritföretagen kunde helt lagligt köpa hem osäljbara jättelager av sprit från USA för att sedan mer eller mindre öppet låta maffian smuggla tillbaka alltihop.

Känns det igen? Svenska alkoholföretag exporterar lådor till Tyskland där ljusskygga personer kör hem dem igen. Själva kallar de sig privatinköpare och använder bröllop som förevändning. Någon dag senare är alkoholen på väg ut det i illegala logistiksystemet.

Dessutom är det numer hur lätt som helst att lagligt köpa superbillig sprit direkt via datorn. Detta är en verksamhet som exploderar. Argumentet att det är billigt lockar kunder. Däremot är de inte så noga med att betala svensk alkoholskatt. Svenska tullen konstaterade nyligen att av 1500 kontrollerade leveranser via dessa sajter hade ingen mottagare betalat svensk skatt.

Vad sägs om en treliters box med vodka för mindre än 300 kronor? En enstaka flaska kostar under 100-lappen

Annons
Annons
Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Då har vi bara talat om utbud och regler och inte om kvalitet. För du har obefintlig koll på vad det är du egentligen köper via nätet. Vill man dessutom återkoppla till historien övergick maffian – som också hade hela logistiken upparbetad – till betydligt tyngre droger när spriten sedan släpptes fri i Amerika.

Jag har ingen bra lösning på problemet. Men illa är det och det finns all anledning att ta problemen med spritens förbannelse på allvar.

Mikael Mölstad

Vintipset

SvD:s vinskribent Mikael Mölstad rekommenderar.

7 bra viner i nya årgångar

Betyg: 6 av 6

Terredora Fiano di Avellino 2010

99 kr, Kampanien, Italien, 2128, Vitt torrt Friskt & Fruktigt

Syditalienskt vin på en klassisk druva. Päron-äppeldoft med nötighet och rikt kryddig syra. Passar bra till kokta skaldjur.

Betyg: 6 av 6

Mont-Redon Réserve 2010

105 kr, Côtes du Rhône, Frankrike, 5461, kryddigt & mustigt

Ett grenache-dominerat vin med kryddsyrliga skogsbär i doften, bra syra och lång eftersmak. Perfekt till höstgryta med svamp.

Betyg: 5 av 6

Villa Cavarena 2010

99 kr, Veneto, Italien, 6299, Vitt torrt Friskt & Fruktigt

Modernt italienskt Soave-vin med rik, sötfruktig doft och god kryddig syra. Härliga toner av mandelmassa och pomerans.

Betyg: 5 av 6

Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2010

115 kr, Bourgogne, Frankrike, 5798, Vitt torrt Fylligt, Smakrikt

Bourgogne-chardonnay i all sin prydno med fet tropisk frukt, rostat smör och rik syra. Gott till en mustig kycklinggryta.

Betyg: 5 av 6

Antè Barbera d'Asti 2009

89 kr, Piemonte, Italien, 32335, rött Mjukt & Bärigt

Frisk kryddig doft med bärighet från barbera-druvan. Rika toner av blåbär, lingon och körsbär. God syrlig avslutning.

Betyg: 5 av 6

Montepulciano d'Abruzzo Bianchi 2010

61 kr, Abruzzerna, Italien, 7126, rött Kryddigt & Mustigt

Välgjort ekologiskt producerat vin trots sitt låga pris. Rik, bärig skogsfrukt med örtkryddor och bra kryddsyrlig eftersmak.

Betyg: 5 av 6

Zonnebloem Shiraz 2010

82 kr, Stellenbosch, Sydafrika, 2007, rött Fruktigt & Smakrikt

En rejäl sydafrikan med bränd skogsfrukt, toner av lakrits och kaffe med stramt slut. Bra till örtgrillad nötstek med rostad potatis.

Få skattar för nät-alkoholenhttp://www.e24.se/pengar/din-ekonomi/skatter-och-deklarationer/fa-skattar-for-nat-alkoholen_3121205.e24?utm_source=apsis&utm_medium=email&utm_campaign=E24+Nyhetsbrev
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons