Dick Harrison:Spriten det enda genuina på midsommarbordet

Dick Harrison
Rusdrycker på midsommar är en uråldrig svensk tradition.
Rusdrycker på midsommar är en uråldrig svensk tradition. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sill var grå vardag, jordgubbar fanns inte och ingen 1800-talsbonde vid sina sinnes fulla bruk skulle komma på tanken att gräva upp potatis innan den var färdig. Våra svenska mattraditioner går inte särskilt långt tillbaka i tiden. Utom när det kommer till alkoholen.

Under strecket
Publicerad
Midsommarfirande i Bohuslän 1975.

Midsommarfirande i Bohuslän 1975.

Foto: Kamerareportage/TT
Annons

Det är midsommartid och svenska folket är redo att hugga in på ”den traditionella svenska festmåltiden”, den som kan tyckas så besynnerlig i andras ögon. Sill och potatis och jordgubbar vid midsommar, kräftor i augusti följt av den tidiga höstens surströmming. Flertalet svenska matritualer har emellertid inte så djupt rotade anor utan är i regel 1900-talsfenomen, men stundom dväljs månghundraåriga bakgrundshistorier.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons