Sprint tar plats i skidhistorien

Under strecket
Publicerad
Annons

Just nu | Medaljfrossa
I tv:s morgonnyheter förklarade en gravallvarlig man att ”alkohol mot alla rykten i massmedierna inte alls var särskilt bra för hjärtat”.
Men kanske för skidåkning? För samtidigt som alkovarningen utfärdades gurglade sig nämligen den blivande guldkvinnan Emelie Öhrstig i 12-årig skotsk whisky!
Observera! Hon gurglade sig, hon drack inte! Bort försvann de små elaka halsbacillerna. Bort från konkurrenterna åkte Emelie!
Något liknande har knappast skådats i svensk skidhistoria. Emelie, som tilltroddes en del chanser att gå vidare, men knappast var ett allvarligt medaljhopp, var fullständigt överlägsen i tisdagens VM-sprint.
Hon vann kvalet med stor marginal och åkte sedan ifrån alla motståndare i kvartsfinal, semifinal och final.
Sprintdagen har hela tiden, även när läget varit som mest bedrövligt, betraktats som den stora svenska chansen i VM.
Thobias Fredriksson var försvarande världsmästare och Anna Dahlberg har ideligen gjort fina lopp denna vinter. Men nu överträffades alla
kalkyler:
Tre damer i final, guld till Öhrstig och silver till Lina Andersson. Två herrar i final, brons till Thobias Fredriksson.
Lite synd var det om Anna Dahlberg, som missade en nästan given medalj, men kanadensiskan Sara Renners bronsglädje var härlig.

Vad som hände med Emelie Öhrstig verkade hon knappast själv förstå. Hon gynnades av att den norska storfavoriten, den nästan oslagbara Marit Björgen, körde för sakta i kvalomgången. I övrigt skötte Emelie allt själv. Hon startade genomgående piggast, attackerade backarna fränast och hade det suveränt bästa glidet.
Från kval till final lyste det om henne. Hon hade fått uppleva sin bästa dag som toppidrottare just under ett VM - en makalös tajming! Lyftet borde sätta spår. Emelie borde nu på allvar kunna etablera sig i världseliten.
Lina Anderssons silvermedalj var en efterlängtad bekräftelse av en kapacitet, som under några år dolts av förkylningar och skador. Lina åkte nästan lika bestämt som Emelie - nästa år kan hon förhoppningsvis flytta över en
del av sprintkraften till längre distanser.

Annons
Annons
Annons