Annons
X
Annons
X

Sprickor i alliansens valplattform

Det blir svårt för alliansen att enas om en gemensam rättspolitik inför 2014. Den bedömningen gör Johan Linander (C) efter arbetsgruppens första möte. Inställningen till hårdare straff splittrar de borgerliga.

”Alliansen ska vara en självklar garant för att alla brott bekämpas och människors trygghet ökar”. Det är utgångspunkten när de borgerliga partierna – för tredje gången – ska ta fram en gemensam rättspolitik, nu med sikte på valet 2014. Förra veckan hade arbetsgruppen, som leds av justitieminister Beatrice Ask (M), sitt första sammanträde på justitiedepartementet.

– Vi har börjat lägga upp en plan för hur arbetet ska bedrivas. Vi ska inte stänga in oss i några möteslokaler, utan jobba väldigt utåtriktat för att få in synpunkter, berättar Johan Linander (C), rättspolitisk talesperson.

Han var Centerpartiets representant i förhandlingarna inför både 2006 och 2010 års val, och gör bedömningen att utgångsläget inför nästa år är tuffare.

Annons
X

– Vi står längre ifrån varandra än tidigare, så det blir en utmaning.

En grundläggande fråga som splittrar alliansen är synen på skärpta straff.

– Man kan väl säga att Moderaterna och Folkpartiet har en inriktning, och vi och Kristdemokraterna har en annan inriktning. Så är det, förklarar Johan Linander.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Folkpartiet har tydligt markerat att de straffskärpningar som regeringen vidtagit inte haft tillräcklig effekt. ”Mycket är gjort, men mer är att göra”, sade partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson nyligen till SvD. FP har därför tillsatt en egen arbetsgrupp, med uppdrag att överväga möjliga straffskärpningar för en rad brott, som misshandel, rån, stöld, bedrägeri, grooming och organiserad brottslighet.

  Men Centerpartiet håller emot. Johan Linander är oroad, och tycker att den politiska debatten har ett för ensidigt fokus på hårdare straff.

  – Man gör det för enkelt för sig om man tror att skärpta straff per automatik ger ett tryggare samhälle. Det är helt andra faktorer som spelar roll. Vi vill snarare lägga fokus på innehållet i påföljden än påföljdens längd, säger han.

  Johan Pehrson poängterar att enbart strängare straff inte löser brottsligheten.

  – Men jag skäms inte för att säga att det är ett antal straff som vi behöver skärpa. Och att vi ska låsa in livsstilskriminella längre tid kan inte vara kontroversiellt för någon.

  Han vill dock att alliansens rättspolitiska grupp ska ha en bred ansats, och också presentera nya förslag när det gäller unga lagöverträdare och kampen mot missbruk. Förhoppningarna att enas är ”goda”, tror Johan Pehrson, som också deltar i arbetet för tredje gången.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X