Spricka i Coop Norden Norska kassakon vill lämna koncernen efter grannländernas strul

Coop Norden kan spricka. Den norska kooperationen vill bryta sig loss ur koncernen, för att få kontroll över varuförsörjningen. - Sverige och Danmark pressar in oss i kompromisslösningar, säger norska Coops styrelseordförande Lisbeth Bull Husby.

Under strecket
Publicerad
Annons

När Coop Norden bildades för tre år sedan var tanken att samarbetet mellan kooperationerna i Sverige, Danmark och Norge skulle leda till lägre kostnader och bättre inköpspriser. Men tyvärr föll den storslagna visionen ganska platt. I fjol gjorde Coop Norden en förlust på hela 414,6 miljoner kronor efter skatt. Coop NKL i Norge är den enda delen av koncernen som det går bra för, både Sverige och Danmark dras med stora problem. I Sverige har Coop tappat 4 procent av försäljningen hittills i år, enligt tidningen Fri Köpenskap. Och nyligen tvingades ledningen i Coop Norden att be ägarna skjuta till mera pengar.

Nu har den norska kassakon fått nog av grannländernas strul. Coop Norge tänker inte pumpa in mer kapital i det svarta hål som Coop Norden visat sig vara.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons