Annons
X
Annons
X

Sprängmedel hittat på Ringhals

Bombhundar upptäckte under onsdagen ett sprängmedel inuti ett fordon på Ringhals industriområde. Polisen har i nuläget inga misstänkta men utreder händelsen som misstänkt sabotage.

– Det har begåtts ett brott, säger polisens presstalesman.

(uppdaterad)
Ringhals kärnkraftverk.
Ringhals kärnkraftverk. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Vid 15-tiden på onsdagseftermiddagen larmades polisen om att sprängmedel upptäckts i ett fordon på väg in i säkerhetszonen på kärnkraftverket Ringhals.

– Enligt den information jag har anträffades det inne på industriområdet, säger polisens presstalesman Ingmar Nilja till SvD.se.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Polisen har förhört personalen och sökt av området med bombhundar, dock utan att hitta fler sprängämnen. Under torsdagen är polisen på plats för att genomföra ytterligare förhör och kontrollera att staketen som omger kärnkraftverket är intakta. Brottsrubriceringen är misstänkt sabotage, men i nuläget är finns ingen misstänkt.

  Annons
  X

  – Det har begåtts ett brott eftersom det fanns ett sprängmedel inne på Ringhals område, och där ska det inte finnas något sprängämne, säger polisens presstalesman Ingmar Nilja.

  Vad var det för typ av sprängmedel?

  – Det vill vi inte gå in på, eller hur stor mängden var. Det man kan förtydliga är att det inte fanns någon explosionsrisk, eftersom sprängämnet saknade antändningsanordning, säger Ingmar Nilja.

  Hur många fanns i fordonet?

  – Det kommenterar vi inte.

  Hur förklarar föraren detta?

  – Förararen har fått beskriva hur det har använts den senaste tiden, och att det använts under gårdagen.

  Känner du till om det finns en hotbild mot Ringhals?

  – Nej, det är inte känt för mig. Men det är en del som ingår i förundersökningen som pågår, att fram om det finns någon.

  Enligt Ringhals låg sprängmedlet på en brandsläckare i en truck. Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals, uppger att det kan röra sig om sprängmedel för civilt bruk och att klumpen som hittades var stor som ”en mindre knytnäve”. Den var samtidigt inte apterad och inte stor nog för att kunna åstadkomma någon skada på en reaktor, säger Larsen.

  – Det är inte så trevligt att hitta något som vi tror är sprängmedel på ett fordon som är på väg in på Ringhals. Det är en händelse som lite sätter tankarna i rörelse, säger han.

  Trucken som sprängämnet hittades på ägs inte av Ringhals utan av ett av de företag som arbetar för kärnkraftsanläggningen.

  – Men det har inte lämnat Ringhals på mycket länge, utan varit inne på vårt område, säger Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals.

  För att komma in på det så kallade industriområdet på Ringhals krävs personkontroll. Området är enligt Larsen strikt övervakat med avancerad utrustning. Det inre området, där sprängmedlet upptäcktes, innebär även teknisk kontroll.

  – Det sker oavsett om du kör ut och in fem gånger i rad. Varje gång kontrolleras du ordentligt, säger Larsen.

  Det var under en sådan koll som sprängämnet upptäcktes. Det syntes inte direkt, men var enligt Larsen inte avancerat dolt, utan låg ovanpå en brandsläckare på den stora trucken, under en trappa. Senast trucken genomgick ordentlig kontroll var i måndags. Då hittades inget. Varifrån sprängämnet kommer är okänt. Såvitt Gösta Larsen vet pågår inga sprängningsarbeten på Ringhals just nu.

  Normalt jobbar cirka 1 500 personer på Ringhals, plus cirka 1 000 som är anställda av olika entreprenörer som Ringhals utnyttjar. Det kan handla om städpersonal, vakter och liknande.

  – Just nu finns dessutom cirka tusen personer till här i samband med översyn av två av aggregaten, säger Gösta Larsen.

  Ringhals kärnkraftverk har höjt skyddsnivån till gul, som är den andra nivån på en tregradig skala. Den höjda säkerheten efter sprängämnesfyndet innebär ytterligare kontroller och restriktioner för de som rör sig på området. Alla, även de som bara rör sig på det yttre området, är säkerhetsgranskade.

  Enligt Maria Stråhle på Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) pressjour har samtliga kärnkraftverk i Sverige följt Ringhals exempel.

  – Ringhals valde att höja sin skyddsnivå när det här hände. Därefter informerades de andra kärnkraftverken, som också valt att höja från grönt till gult.

  Varberg TT

  Annons
  Annons
  X

  Ringhals kärnkraftverk.

  Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X