Annons

Per Högselius:Sprängd fästning lade grunden till fredliga Åland

För 150 år sedan, under Krimkriget, sprängdes den tsarryska fästningen Bomarsund på Åland. Det var en händelse som blev startpunkten för ögruppens ännu gällande demilitarisering och självstyre.

Under strecket
Publicerad

På Åland uppmärksammas i år 150-årsminnet av den kända tsarryska fästningen Bomarsunds sprängning. Förstörelsen av den gigantiska försvarsanläggningen var ett resultat av fransk-engelska flottaktioner i Krimkrigets virrvarr, som namnet till trots alltså omfattade avgörande händelser även i Östersjön. Bomarsund har en märklig, för att inte säga unik, historia, vilken har ägnats välförtjänt uppmärksamhet i militär- och lokalhistorisk forskning.

Men i ett vidare perspektiv har dess sprängning också kommit att stå som en symbol för det moderna Åland, eftersom händelserna 1854 blev utgångspunkten för ögruppens ännu gällande demilitarisering och stolta karriär som ”fredens öar”, vilka dessutom kommit att utmärka sig internationellt genom sitt långtgående självstyre inom Finlands gränser. Den moderna åländska historien faller i ögonen speciellt i kontrast mot andra delar av Östersjöområdet, som under 1900-talet i många avseenden kom att formas mer av blodiga (och kalla) krig, revolutioner och totalitarism än av fred och lokal demokrati. Dessutom framhäver ålänningarna gärna ”Bomarsundstiden” som en fascinerande mångkulturell epok, eftersom det stora fästningsbygget innebar att människor från de mest exotiska hörn av Tsarryssland kom att tillbringa år och decennier mitt i denna gamla svenskspråkiga jordbruks- och fiskebygd. I samband med årets jubileum anspelar man sålunda på Bomarsundstiden som ett genuint och mångfacetterat möte mellan öst och väst.

Annons
Annons
Annons