Recension

AlltSprängbegåvad debut av en ung ordnörd

Under strecket
Publicerad
Annons

Jag tror att Martina Lowden är en ordbok. Jag tror att Martina Lowden är en rebus. Jag tror att Martina Lowden är en bildad äldre herre med fäbless för ordlekar.
Fast jag kan ha fel. För enligt alla tillförlitliga källor är Martina Lowden 23 år gammal, skribent i diverse litterära forum och en av redaktörerna för den prisade nättidskriften O-. Och hon har just debuterat som författare med den både bokstavligt och bildligt guldskimrande romanen Allt, ett associationsrikt, genomsmart och sprängande begåvat äventyr bland ord, dockor och litteratur.

”Allt” har formen av en dagbok som sträcker sig från april 2003 till april 2006. Dagboksskrivaren kallar sig Martina eller bara M eller stundtals något helt annat. Runt Martina rör sig ett antal ”andrapersoner” (hennes vänner, släktingar och älskade) och hennes dockor, ständigt inbegripna i samtal och funderingar. Någon egentligen handling går knappt att tala om. Visst ges en del glimtar från ”förstapersonens” liv
(som i mycket liknar författarens, åtminstone till det yttre). Martina sitter vid sitt skrivbord, stickar, umgås med mormor, åker till bokmässan, fikar. Hon hänger på Kungliga bibliotekets trappa, startar tidskrift, samlar på lappar om bortsprungna katter och reser utomlands. Hela tiden strösslar hon lärda citat och hänvisningar omkring sig, fyller sin dagbok med listor, verser, dikter och aforismer, och fyller på med referenser till poplåtar, filmer, My Little Pony och Starlet. Hisnande pretentiöst och glittrande barnsligt, allt på en och samma gång.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons