Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Spräng gängen i Göteborg

Skotten i Göteborg
Blommor läggs vid polisens avspärrningar på Vårväderstorget i Göteborg efter onsdagens skottlossning.
Blommor läggs vid polisens avspärrningar på Vårväderstorget i Göteborg efter onsdagens skottlossning. Foto: ADAM IHSE/TT

”Känslobefriat”. Med det ordet beskriver polisen mördarnas tillvägagångssätt vid den senaste dödsskjutningen i Göteborg, inne i en restaurang på Vårväderstorget i Södra Biskopsgården på Hisingen.

Två unga män sköts ihjäl. Minst tio skadades. Ännu på torsdagseftermiddagen vårdades åtta personer på Sahlgrenska, varav två allvarligt skadade.

Vittnesuppgifterna berättar om en hänsynslös framfart. ”Det började med att en ung kille rusade in och satte sig vid baren. Han var alldeles darrig. Kanske en minut senare kom killarna med vapen. Killen låg död vid dörren efteråt”, säger en restauranggäst till Göteborgs-Posten. Andra beskriver hur de två maskerade männen sköt med automatvapen ”från höger till vänster”.

Annons
X

Polisen hänför skottlossningen till ”pågående gängkonflikter i Göteborg”. Det finns en rad sådana.

Under 2014 skedde 52 bekräftade skottlossningar i Göteborgs kommun, enligt statistik sammanställd av GP. De 52 skjutningarna resulterade i fyra döda och 21 mer eller mindre allvarligt skadade. Biskopsgården var den stadsdel som var hårdast drabbad, med 13 skjutningar. Året dessförinnan var det ännu värre. 2013 skedde 59 skjutningar i Göteborg, med åtta avlidna och 30 skadade.

Det kan låta besynnerligt, men utvecklingen kunde faktiskt ha varit ännu värre. I september 2013, efter ett dubbelmord i Biskopsgården, inleddes satsningen Trygg i Göteborg. Polisen kraftsamlade mot den grova brottsligheten och punktmarkerade kända kriminella.

Stäng

SvD GÖTEBORG – dagligt nyhetsbrev med de viktigaste nyheterna från Göteborg (må-fr)

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I slutet av förra året redovisade polisen några av resultaten. Drygt 100 ärenden hade gått till åtal, varav 60 hade resulterat i fällande dom. Ungefär 400 husrannsakningar hade gjorts. Mer än 180 vapen hade beslagtagits, varav över 25 var automatvapen. 115 kilo amfetamin, 29 kilo marijuana och 6 kilo cannabis hade konfiskerats.

  Det var inga småärenden heller. I en uppmärksammad rättegång i oktober, exempelvis, dömdes tolv män till fängelse mellan ett och åtta år. Brotten var bland annat försök till mord, grovt vapenbrott och grov misshandel.

  Insatsen tycktes också ge resultat på gatan. Under de första åtta månaderna 2014 inträffade 47 skottlossningar. Under de avslutande fyra månaderna blev det ”bara” fem.

  Trygg i Göteborg sysselsatte 100 poliser i mer än ett år, och kostade mer än 100 miljoner kronor att genomföra. Ändå är gängkrigen i Göteborg långt ifrån över, vilket onsdagskvällens besinningslösa automateld visar. Mycket talar dessutom för att onsdagens dåd kommer att leda till vedergällning och ytterligare blodspillan.

  Vid polisens presskonferens på torsdagsmorgonen hette det att det är ”en omöjlig uppgift” att hålla uppsikt över alla de individer som är beredda att ta till grovt våld i gängen.

  Det är lätt att förstå polisens uppgivenhet. I synnerhet om gärningsmännen är, som polisen antar, kända och lagförda tidigare, men ändå fria att begå nya brott.

  Men Göteborgssatsningen visar att den grova brottsligheten inte är någon naturkraft. Den går att bekämpa med målmedvetenhet och uthållighet.

  Trygg i Göteborg var dock en så kallad ”särskild händelse”, ett tidsbegränsat projekt som nyligen avslutades.

  En viktig insikt denna vecka torde vara att den grova brottsligheten inte kommer i projektform.

  ”Det här är män som tänker brott 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan och som är beredda att använda grovt våld”, sade också Klas Friberg, regionchef på polisen, om gängbrottslingarna.

  Insatserna måste vara permanenta. Gängen ska sprängas. Punktmarkering av de grovt kriminella måste vara regel, inte undantag. Även smärre brott måste leda till ingripanden – varje ögonblick de grovt kriminella hålls borta från gatan är ett tillfälle mindre då de kan begå brott.

  Allt annat vore känslobefriat.

  Annons

  Blommor läggs vid polisens avspärrningar på Vårväderstorget i Göteborg efter onsdagens skottlossning.

  Foto: ADAM IHSE/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X