Annons
X
Annons
X

Språkspalten

Nu när vi ätit upp julmaten och julat av våra hem kan det vara dags för ännu en prepositionsspalt. Den kommer bland annat att handla om just upp och av. Prepositioner vållar ibland bekymmer. De kan vara svåra att få bukt med när man ska lära sig ett nytt språk. Men även för dem som har svenska som modersmål kan de medföra problem och irritation. Efter min förra språkspalt om starta upp har jag av mejlreaktionerna märkt att just denna konstruktion har många fiender.

Många av våra verb kan konstrueras med flera olika prepositioner och då få delvis nya betydelser jämfört med de enkla verben. Att baka in är exempelvis inte samma sak som att baka ut. De prepositioner jag nämnde i första meningen, nämligen upp och av, kan också förknippas med baka. Men vad betyder då baka upp respektive baka av? Bägge uttrycken kan numera ofta höras i matprogram eller läsas i recept.

Det verkar som om baka upp kan ha två, delvis olika, betydelser. I det första fallet betyder baka upp helt enkelt detsamma som det enkla verbet baka. Här kan det således röra sig om ett okynnes-upp. I ett recept på nätet talas exempelvis om att om man sätter en deg på kvällen och ställer den svalt så är den perfekt att baka upp på morgonen. Går det inte lika bra utan upp?

Annons
X

Mitt googlande visar att det går bra att baka upp en prilla snus. Men den vanliga betydelsen av uttrycket är säkert att ”medelst bakning göra slut på”. Om baklusten faller på och man har en massa mjöl, frukt, margarin, ägg, jäst etc som närmar sig bäst-före-datum och som man måste bli av med, kan det vara en bra idé att bestämma sig för att baka upp allting.

Men hur är det med baka av? Är det en fackterm? För att få ett korrekt svar vände jag mig till TNC:s hemsida. TNC står för Terminologicentrum, Sveriges nationella centrum för terminologi och fackspråk. Där får jag veta att baka av är en etablerad bageriterm och helt enkelt betyder grädda. En professionell bagare gräddar inte sina bullar. Hon bakar av dem.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X