Annons
X
Annons
X

Språkrör: Det var inte förvånande

Enligt
Dagens Nyheter är fler än 4 000 romer finns samlade i ett register hos polisen. Soraya Post, språkrör för romers rättigheter i Sverige och internationellt, är mycket upprörd:

– Det var inte förvånande, säger Soraya Post till SvD.

Soraya Post anlitas ofta internationellt, bland annat av Europarådet, som sakkunnig och är ordförande för Roman Women's Network.

– Det är katastrof. Det snurrade i huvudet när jag fick reda på det. Nu börjar det, tänkte jag. Klappjakten mot romer som finns i Europa har kommit hit, säger hon till SvD.

– Det var inte förvånande. Jag har förstått att det alltid funnits register, man har alltid kartlagt romer. Om inte regeringen agerar aktivt och nationellt så kommer antiziganismen att eskalera.

Annons
X

Soraya Post säger att det nu måste utredas hur registret har kunnat göras och de som ligger bakom det måste straffas.

– Polisen har dåligt rykte när det gäller romer. Det är klart att det här påverkar relationen. Polisen har genom historien fått göra uppdrag som varit direkt kopplade dtil romer, man har registerat, hämtat barn och genomfört tvångsförlyttningar. Det här är ett stort samhällsproblem, säger hon.

Soraya Post är orolig över den ökade främlingsfientligheten mot romer som ökar i hela Europa.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Den allmänna bilden av romer är att romer är trash. I Grekland talar till och med parlamentsledamöter om att man borde göra tvål av romer.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X