Annons
X
Annons
X

Språkrådets krav får inget gehör

Språkrådet får nobben av kulturdepartementet. Personalens vädjan om någon form av självständighet inom Institutet för språk och folkminnen avslås. Myndighetschefen menar att personal har piskat upp konflikten genom lobbyism: ”De har använt alla kanaler”.

Sedan chefen för Språkrådet Lena Ekberg sade upp sig i protest i mars är personalen i uppror. Nu meddelar kulturdepartementet att man inte griper in i konflikten som handlar om Språkrådets grad av självständighet inom myndigheten Institutet för språk och folkminnen.

– Kulturdepartementet anser att det inte finns anledning att göra någon annan bedömning än 2006, skriver departementets rättschef Maria Eka i ett svar till personalen på Språkrådet.

Därmed ligger den sammanslagning av flera olika nämnder och institut – som sedan många år vållar konflikter – fast. Beslutet innebär också att Ingrid Johansson Lind, generaldirektör för Institutet för språk och folkminnen, kan genomföra de förändringar som fick Språkrådets chef att säga upp sig.

Annons
X

– Vi är mycket besvikna på kulturdepartementet. Det här är en låsning mellan hela vår personalgrupp och generaldirektören. Vi hade bara departementet att vända oss till, säger Tommy Lyxell, Sacos representant på Språkrådet.

Att konflikten handlar om hur självständigt Språkrådet kan arbeta och använda sitt namn tycks parterna vara relativt överens om. På Språkrådet, som finns i Stockholm med 22 anställda, fruktar man att ett starkt varumärke försvagas när det sexåriga Institutet för språk och folkminnen vill börja lyfta fram sig självt och inte sin största och mest namnkunniga avdelning.

Myndighetens säte är Uppsala men de totalt sex avdelningarna med sammanlagt 100 anställda är utspridda i fem olika städer.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Droppen som fick bägaren att rinna över är att de olika sajterna ska slås samman.

  – Som statlig myndighet måste vi ha en gemensam webb, men Lena Ekberg var emot webblösningen. Känner en avdelningschef att beslut inte kan implementeras är det rakt att ta konsekvenserna. I det läget beviljade jag en begäran om uppsägning, säger Ingrid Johansson Lind.

  Det är inte ovanligt att näringslivet odlar flera starka varumärken genom parallella sajter. Innehåll kan vara samma, med olika startsidor och layout.

  Kunde inte det ha varit en smart kompromiss?

  – Jag är ingen tekniker. Adressen www.språkrådet.se ska finnas kvar, fast leda över till den myndighetsgemensamma sajten, svarar Ingrid Johansson Lind.

  Hon säger att ”delar av Språkrådet har lobbat hysteriskt och velat ha det här till en konflikt” samt att det blir ett stort arbete att återvinna arbetsglädje. Lena Ekbergs uppsägning träder i kraft vid halvårsskiftet. Språkrådets nya chef rekryteras i höst.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X