Annons
X
Annons
X

Språkrådet stoppar ”ogooglebar”

Språkrådet har beslutat att ta bort ordet ”ogooglebar” ur den lista över nya ord i svenska språket som myndigheten gav ut förra året, rapporterar Vetenskapsradion. Jätten Google gillade inte ordet och har använt jurister för att sätta press på Språkrådet.

Av SvD, TT
[object Object]
Googles logga. Foto: AP

Ordet plockas bort efter upprepade påstötningar om att ändra ordets definition från det amerikanska företaget Google. Det är första gången ett ord dragits tillbaka från listan.

– Det gör vi efter en lång mejlväxling med Googles jurister, som har försökt påverka vårt sätt att definiera ordet. Och det handlar ju inte om vår definition av ordet utan om det handlar om att vi har försökt beskriva hur språkbrukarna definierar ordet, och det har Google haft synpunkter på, säger Ann Cederberg, chef för Språkrådet,
till Vetenskapsradion.

I nyordslistan beskrevs betydelsen av ”ogooglebar” som något ”som inte går att hitta på webben med en sökmotor”. Enligt Vetenskapsradion ville Google att det skulle vara tydligt i ordlistan att det bara handlade om att söka med Google och inte med någon annan sökmotor.

Annons
X

– Vi lägger oss inte platt, vi har försökt i det längsta, men det har tagit för mycket tid och resurser från annat arbete, säger Ann Cederberg.

Beslutet innebär, enligt Ann Cederberg, inte att Språkrådet låtit sig censureras.

– Nej, nej, så är det inte. Google har inte vunnit något på det här, säger hon till TT.

När Google utsatte Språkrådet med påtryckningar fanns det flera alternativ till svar, varav ett var att helt enkelt strunta i sökmotorjättens krav.

– Ja, det hade vi kunnat göra, men då hade vi inte fått debatt, och det var lite det jag var ute efter. Vi tänkte att det finns en poäng att börja diskutera det här, vi har inget att förlora på det, säger Ann Cederberg.

Språkrådet har nu även lagt ut
en motivering till beslutet på sin hemsida.

”Vi har varken tid eller lust att driva den utdragna process som Google försöker dra igång. Inte heller vill vi kompromissa och ändra definitionen av ogooglebar till den som företaget vill ha. Det skulle gå emot våra principer – och språkets principer. Google har nämligen glömt en sak: språkutvecklingen bryr sig inte om varumärkesskydd”, skriver de bland annat.

När SvD.se når en av Googles pr-konsulter, Mia Reynolds, berättar hon att Google nu internt ska se vem som tog beslutet att utöva påtryckningar på Språkrådet.

– Vi ska höra oss för internt, för att höra argumenten bakom så att vi kan förklara hur Google har resonerat i det här fallet, säger hon.

Senaste kulturquizarna

Vilken var Portugals sista koloni? quiz.svd.se När mördades Gustav III? quiz.svd.se Vad orsakade naturkatastrofen? quiz.svd.se Vem ville dö i ”Jedins återkomst”? quiz.svd.se Vilka var deras gangsternamn? quiz.svd.se Ogooglebar, zlatanera och henifiera svd.se

SvD.se och TT

Annons
Annons
X

Googles logga.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X