Språkrådet: En story, flera storyer – eller..?

"Grundrådet kvarstår: Att man normalt gör bäst i att undvika s-plural", säger Ola Karlsson, som är redaktör för Språkrådets kommande utgåva av "Svenska skrivregler". Arkivbild.
"Grundrådet kvarstår: Att man normalt gör bäst i att undvika s-plural", säger Ola Karlsson, som är redaktör för Språkrådets kommande utgåva av "Svenska skrivregler". Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En story, flera storyer? Eller kan man skriva storys?

Njae, säger Språkrådet, som i den kommande upplagan av "Svenska skrivregler" erkänner att den engelska pluralböjningen breder ut sig – men rekommenderar avhållsamhet.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

– Grundrådet kvarstår: Att man normalt gör bäst i att undvika s-plural, för att det krånglar till det på olika sätt, framför allt när man behöver böja plural i bestämd form. Men s-plural finns i svenskan och blir i grundformen allt vanligare, säger Ola Karlsson.

Han är redaktör för "Svenska skrivregler", som i vår kommer i en ny upplaga, den första på nio år. I den tar Språkrådet upp frågan om engelskt plural-s och erkänner för första gången att det är en böjningsform som förekommer – men ger även strategier för hur man kan undvika den.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons