Bonobon Kanzi använder sig av lexigram.
Bonobon Kanzi använder sig av lexigram. Foto: Courtesy Everett Collection/TT

Språkinlärning lär oss förstå djur

Att lära djur mänskligt språk är en konstlad verksamhet som oftast sker under konstlade förutsättning – icke desto mindre kan det ge oss insikter i djurens värld.

Publicerad

Enligt en undersökning från 2015 kan fem typer av däggdjur – människor, fladdermöss, elefanter, sälar och valar – lära sig att frambringa nya läten. Dessa djur kan lära sig människoord, och det finns djur som lär sig tala andra djurs språk eller försöker göra det. Det är exempelvis känt att späckhuggare härmar delfiners läten och på så vis kommunicerar med delfiner. Tidigare nämndes papegojors förmåga att härma andra djurs läten, både i självförsvar och för att jaga andra djur, och det finns fler fåglar som kan lära sig att frambringa nya läten. Det verkar också förhastat att på förhand utesluta andra däggdjursarter.

Orangutangen Tilda bor i Kölns djurpark. Hon kan vissla som människor och har en hel repertoar av läten som liknar människors. Dessa läten skiljer sig helt och hållet från dem som orangutanger ger ifrån sig i vilt tillstånd och liknar tydligt människospråk, framför allt när det gäller rytm och växlingen mellan vokaler och konsonanter.