Annons

Anna-Malin Karlsson:Språkforskning är inte politik – men kan visa att politiker har fel

Språkforskning visar att det saknas vetenskapliga belägg för att språktest som krav för medborgarskap skulle gynna inlärningen. Men det betyder inte att forskarna har en migrationspolitisk agenda.
Språkforskning visar att det saknas vetenskapliga belägg för att språktest som krav för medborgarskap skulle gynna inlärningen. Men det betyder inte att forskarna har en migrationspolitisk agenda. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Språkforskning är ofta statligt finansierad, men det innebär inte att den är politiskt styrd. Den dag politiker ger forskare färdiga uppgifter att lösa har vi verkligen skäl att oroa oss.

Under strecket
Publicerad

På sistone har en språkspalt (av Mikael Parkvall) och en debattartikel (av Tommaso Milani och Maria Rydell) följts av kommentarer om att språkforskningen skulle vara politiskt styrd. Det kräver i sin tur en kommentar.

Forskning om omdebatterade ämnen (språk i skolan, svenska för invandrare eller könsneutralt språk) kan knappast undgå att få politisk betydelse. Resultaten kan användas som argument, eller som grund för politiska beslut. Forskare kan också vilja bidra till debatten med sin sakkunskap.

Annons
Annons
Annons