Annons

”Språket är ett maktinstrument – alltid tveeggat”

J M Coetzee signerar internernas texter på ett fängelse utanför Buenos Aires.
J M Coetzee signerar internernas texter på ett fängelse utanför Buenos Aires. Foto: Magnus Persson

Nobelpristagaren J M Coetzee besöker ett fängelse som en del i en seminarieserie i Buenos Aires. SvD:s Magnus Persson åkte till Cátedra Coetzee för att lära sig mer om litteraturens villkor på södra halvklotet – och kom hem med viktiga lärdomar om böckers makt.

Under strecket
Publicerad

Litteraturuppläsning i fängelset med J M Coetzee och Antjie Krog (2 från höger) som inbjudna gäster. Längst till vänster syns artiikelförfattaren.

Foto: Romina Oliveto Bild 1 av 2

Vi får gå igenom tretton grindar kontrollerade av beväpnade vakter innan vi kommer fram till universitetets ”campus” på fängelset.

Foto: Magnus Persson Bild 2 av 2

Det är svårt, nästan omöjligt, att i dag föreställa sig den enorma tilltro man i västvärlden hade till litteraturen när det moderna samhället ännu var ungt. I utbildningssystemet fick litteraturen uppgiften att fungera som ett för landet enande kitt; utan en stark och traditionsrik nationallitteratur fanns det heller ingen nationalstat värd namnet. Från hybris till uppgivenhet, kan man sammanfatta utvecklingen de senaste etthundrafemtio åren så?

Jag har åkt till Buenos Aires för att under ett par veckor delta i ett intensivt seminarium på Universidad Nacional de San Martin, lett av den sydafrikanske författaren och nobelpristagaren J M Coetzee. Frågor om litteraturens makt och maktlöshet aktualiserar sig här också, men med andra facetter och utifrån andra perspektiv, som visar att västvärldens berättelse om litteraturens uppgång och fall inte är den enda möjliga.

Annons
Annons
Annons