Recension

100 000 skattefrittSprakande korseld när Angeredsborna skriver själva

Under strecket
Publicerad
Annons

Två runda, snurrande maneger på hjul, en nedsutten knarkarsoffa och sex mångsidiga skådespelare med yster spelglädje - det tycks vara allt som behövs för att gestalta Det Nya Sverige. I alla fall på Angereds teater, som nu presenterar resultatet av en lyckad skrivartävling.
Mer än hundra unga aspiranter skrev för att berätta om sin verklighet i den mångkulturella förorten. Av dessa texter valdes fem ut som nu bearbetats av Öllegård Goulos till en brokig mosaik av liv och drömmar bland svennar, blattar, pundare och sömnlösa singlar.
Kanske bör man, som Elmira Arikan, fråga sig när det nya Sverige egentligen började och när det gamla i så fall slutade? Hur uppstår de där klichéerna i samhällsdebatten? Elmira Arikan gör
själv en underbar snabbparodi på SVT:s sätt att närma sig ämnet, med machogäng i förorten, hedersmord, utbrända mödrar, rap och knark i lagom doser. 100 000 skattefritt ironiserar över stereotyperna, men diskuterar också svårigheterna att komma förbi dem när man ska spegla dagens sammansatta Sverige.

Öllegård Goulos undviker fällan med politiskt korrekt sociologi. Hon skjutsar runt skådespelarna i snabba identitetsbyten på scenens föränderliga arenor, så att de tvingas in i motsatta sociala roller.
Ena stunden är Sofia Pekkari en blond ung svenska som vill ha ett stimulerande jobb, i nästa är hon utslagen heroinist med luva, som suger kuk för att få nästa tjack, och sedan blir hon fnissiga fjortisen Yasmina med drömmar om att se sin beslöjade storasyster som svensk statsminister.
Ove Wolf gör färgstarka porträtt med träffsäker mimik och kroppshållning: som industrijobbaren Niklas med lagom fördomar mot invandrargrannar och hopp om att vinna på bingolotto så han kan ta sambon med till Köpenhamn på nyår.
Sedan slår han om till den hopplöst utslagne pundaren Juan, vars hela liv finns i mobilen - och plötsligt bildar Wolf med Tobias Jacobsson en clownduo som ger en snattrig komisk distans åt denna samhällsdebatt om segregation och integration där så mycket tyvärr går på tomgång.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons