Annons

”Språk ska inte vara ett hinder i vården”

Anna Starbrink och Anna Horn.
Anna Starbrink och Anna Horn. Foto: Pressbilder

Att minska tolkstödet är fel väg att gå. Sjukvårdens uppgift är att vårda, inte att användas som ett verktyg i en integrationsprocess, skriver Anna Starbrink och Anna Horn, Liberalerna.

Under strecket
Publicerad

I region efter region driver Sverigedemokraterna på att begränsa tolkanvändandet för personer som inte pratar svenska. De menar att vi bör ställa krav på att man efter fem års boende i Sverige får bekosta sin egen tolk om man inte behärskar svenska språket. Under Region Stockholms regionfullmäktigesammanträde i juni lyfte Sverigedemokraterna frågan om att rätten till tolkstöd skulle skärpas. De menade att incitamenten att lära sig svenska minskar då gratis tolkstöd erbjuds inom vården. De menar att vi är alldeles för generösa i vårt erbjudande om tolkstöd.

Vi menar annorlunda. Att lära sig svenska är inte bara viktigt utan i många fall nödvändigt, men incitamenten ökar inte för att vi inskränker människors sätt att tillgodose sig den vård de har rätt till. Sjukvårdens uppgift är att vårda, inte att användas som ett verktyg i en integrationsprocess.

Annons
Annons
Annons