SPP kostar Handelsbanken 13 miljarder kronor

Handelsbanken ökar rörelseresulatet till 3,975 miljarder kronor för det tredje kvartalet, en ökning med 20 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt bekräftas marknadens spekulationer om att kostnaderna för SPP drar iväg och notan slutar på 13 miljarder.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ombildningen av SPP har stått i fokus detta kvartal och de siffror som Handelsbanken presenterat bekräftade spekulationer som förekommit på marknaden om att kostnaderna för ombildningen skulle bli högre än Handelsbankens ursprungliga bedömning.

Kostnaden för att ombilda SPP kommer nu enligt Handelsbanken att uppgå till 13 miljarder kronor vilket kan jämföras med den initiala bedömningen som låg på 6-8 miljarder. Handelsbanken räknar med att det kommer krävas 11,2 miljarder i nyinsatt kapital. Av den totala kostnaden om 13 miljarder kommer 4,8 miljarder att användas till att stärka SPP:s balansräkning och möta solvenskraven som ställs på livbolag. Ombildningen kommer finansieras via utgivande av förlagslån vilket klassas som supplementärt kapital, som är billigare för banken att använda istället för att finansiera ombildningen via eget kapital.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons