Spotifys grundare viktigast i musikvärlden

Spotifys grundare Daniel Ek är den viktigaste mannen i musikvärlden, slår Forbes fast. I ett långt reportage om den 28-årige svensken och hans skapelse beskrivs kontoret på Birger Jarlsgatan som den internationella musikindustrins centrum just nu.

Publicerad
Daniel Ek.

Daniel Ek.

Foto: JANERIK HENRIKSSON
Annons

I svensk media har det rapporterats om flera bakslag för Spotify på sistone med artister som försvunnit från tjänsten. Men
den amerikanska tidningen Forbes beskriver i stället Spotify som musikbranschens räddare och lyfter framförallt fram de sociala funktionerna för att förklara framgången, exempelvis kopplingen till Facebook. Spotify är på väg att skapa ett helt musikaliskt ekosystem.

”Så här förvandlas den sociala klibbigheten till intäkter: Du utforskare dina vänners spellistor, upptäcker ny musik med appar från Rolling Stone, Billboard och Last.fm och bygger din egen jukebox. Så småningom kommer du att vilja ta den med dig överallt. Det är där Ek har lyckats fånga dig. Med Spotify betalar du för bärbarhet – för 10 dollar i månaden får du tillgång till din samling på din mobila enhet”, skriver tidningen och slår fast att musikindustrin har väntat i mer än ett decennium på Ek – någon som erbjuder något som är mer lockande än illegal nedladdning och samtidigt har en hållbar inkomstmodell.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons