Annons
X
Annons
X

Sportfiske ger fler jobb och bättre miljö

Betydelsen av sportfisket har för länge sedan gått förbi yrkesfisket. Trots detta går yrkesfiskets intressen alltför ofta i första hand när myndigheter och politiker fattat beslut, skriver Joakim Ollén och Stefan Nyström, Sportfiskarna.

Sportfiske är inte bara en avkopplande och samtidigt spännande friluftsaktivitet. Det är också ett sätt att lära känna vår natur, skriver Joakim Ollén och Stefan Nyström, Sportfiskarna.

Sportfiske är inte bara en avkopplande och samtidigt spännande friluftsaktivitet. Det är också ett sätt att lära känna vår natur, skriver Joakim Ollén och Stefan Nyström, Sportfiskarna. Foto: DAN HANSSON

BRÄNNPUNKT | FISKE

För fler jobb och en bättre miljö måste regeringen prioritera sportfisket framför yrkesfisket.
Joakim Ollén och Stefan Nyström

I morgon, fredag, inviger Annie Lööf en av Sveriges största mässor i Kista utanför Stockholm. Att Sportfiskemässan besöks av så många är för att fiske är ett av våra vanligaste fritidsintressen. Runt två miljoner av oss fiskar varje år.

Kopplingen till ekonomisk tillväxt och sysselsättning är tydlig. Inte minst på landsbygden. Det bor runt 50 till 70 miljoner fiskeintresserade i Europa. Fisketurismen bidrar starkt till regional utveckling. Ett norskt exempel visar att varje spöfångad lax som togs upp gav 218 000 kronor i omsättning lokalt vid älven. Till det kan läggas redskapsbranschen som räknar med en årlig omsättning på runt 3 miljarder kronor.

Annons
X

Sportfiske är inte bara en avkopplande och samtidigt spännande friluftsaktivitet. Det är också ett sätt att lära känna vår natur. Det var sportfiskare som slog larm om försurningen och om att Västerhavet tömts på fisk. Vi märker vad som händer vid vattnet och gör något åt det. Varje år arbetar 100 000 sportfiskare mer än 900 000 ideella dagar med fiske- och vattenvård. Det motsvarar nästan tio naturvårdsverk eller 15 heltidsanställda i varje kommun.

Vi bidrar också till större kunskaper i naturvetenskapliga ämnen. Varje år tas tiotusentals barn och ungdomar ut på fiskeaktiviter där de ges kunskaper om ekologi och allemansrätt.

Betydelsen av sportfisket har för länge sedan gått förbi yrkesfisket. Fiske har blivit synonymt med sportfiske, det vill säga fiske med spö, lina och krok. Trots detta går yrkesfiskets intressen alltför ofta i första hand när myndigheter och politiker fattat beslut.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För fler jobb och en bättre miljö måste regeringen prioritera sportfisket framför yrkesfisket. Låt det inte stanna vid vackra ord under invigningen av Sportfiskemässan. Miljöanpassa vattenkraften, låt laxen vandra upp i älvarna och öka anslagen till fiskevård och kalkning. Fisk som nappar på kroken är för många det tydligaste tecknet på friska vatten. Gör ett friluftslyft också. Med ökade anslag kan fler barn och unga nås. Ett väckt naturintresse varar ofta livet ut.

  Sportfiskets potential är enorm. Ta den tillvara.

  JOAKIM OLLÉN

  Förbundsordförande, Sportfiskarna

  STEFAN NYSTRÖM

  generalsekreterare, Sportfiskarna

  Annons
  Annons
  X

  Sportfiske är inte bara en avkopplande och samtidigt spännande friluftsaktivitet. Det är också ett sätt att lära känna vår natur, skriver Joakim Ollén och Stefan Nyström, Sportfiskarna.

  Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X