Annons
Kommentar

Sofia Hedström:Sportens nya skepnad

Från funktionella svettplagg till moderiktiga kläder att synas i. Motionsmodet har fått en rejäl make over. Enligt SvD:s Sofia Hedström har det även förändrat vårt sätt att klä oss även när vi inte sportar.

Under strecket
Publicerad

Om handeln skulle utse årets plagg istället för årets julklapp skulle mönstrade leggings ta hem priset. De syns inte bara på gymmet, utan också bland fotografer på jobb och på föräldralediga mammor. Tack vare den pågående löpartrenden har vardagsstilen blivit sportinfluerad och leggings beskrivs bäst som de nya jeansen.

Det vanliga modet - som vi inte är tänkta att motionera i – har tydliga drag av sport. Områden som surfing, cykling och motocross har inspirerat designer att skapa kläder som ser ut att passa atleter. Det mest underhållande exemplet står Karl Lagerfeld för. Hans haute couturesneakers för Chanel kostar cirka 27 000 kronor och syntes nyligen i amerikanska Runner’s World som ett exempel på hur löpning och populärkultur möts. Det mest påtagliga exemplet på sportig stil är dock den uppdaterade vardagsuniformen för unga tjejer, det vill säga neonfärgade löparskor, leggings och svart läderjacka.

Annons
Annons
Annons