Annons
X
Annons
X

Sportdrycker förstör effekten av träning

Vanliga motionärer ska inte dricka sportdrycker i samband med träningen. Sockertillförseln kan förstöra hela passet, varnar Bengt Saltin, professor i fysiologi. Samtidigt visar nya siffror att försäljningen av sportdrycker har exploderat.

[object Object]
Joggarna Johanna Wiberg, 27, och Jonas Wetterberg, 25, använder aldrig sportdryck, som de tycker bara verkar bestå av ”socker och konstgjorda grejer”. ”Men det är ju reklam på tv varje dag och jag känner många som dricker sportdryck”, säger Jonas Wetterberg. Foto: TOMAS ONEBORG

Mer om maraton på SvD.se

Stockholm Marathon - årets löparfest svd.se Förbered dig med SvD.se svd.se Frågor och svar från andra löpare svd.se Tipsa om dina löprundor i Stockholm svd.se Stockholm Marathon stockholmmarathon.se

Allt fler svenskar tränar och motionerar regelbundet, och intresset för löpning är större än någonsin. De stora motionsloppen sätter nya deltagarrekord och fulltecknas allt tidigare.

Och samtidigt som allt fler rör på sig växer också marknaden för sportdrycker. Enligt färska siffror från Sveriges Bryggerier såldes 14,7 miljoner liter sport- och energidrycker förra året, två miljoner fler än året innan.

Dryckerna redovisas än så länge ihop även om de skiljer sig. Energidryckerna har ofta uppiggande ämnen som koffein och taurin, medan sportdryckerna framför allt innehåller sockerarter som ska ge energi.

Annons
X

– Sportdrycken går stadigt uppåt och nu kommer även hälsodrycker med vitaminer i starkt, som också är en typ av sportdryck för återhämtning med mycket kolhydrater, säger Cecilia Giertta, vd på Sveriges Bryggerier.

Utvecklingen är inte populär i alla läger. Bengt Saltin är professor i fysiologi, rådgivare till Sveriges olympiska kommitté och en av Sveriges främsta experter på träning och idrottsrelaterade frågor.

Och han varnar allmänt motionärer från att använda sportdrycker när de tränar.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Efter ett träningspass fortsätter fettförbränningen i kroppen. Men om man istället häller i sig en sockerstinn sportdryck efter träningen avstannar den förbränningen, menar han:

  – Tillför du socker efter träningen så bryts fettförbränningen tvärt av. Det innebär att sportdryck direkt efter ett träningspass tar bort effekten av passet. Och då kan man lika gärna stanna kvar i soffan, säger Bengt Saltin.

  För den som motionerar för att gå ned i vikt är det särskilt viktigt att skippa sportdryckerna.

  – En vanlig motionär har inte har något behov av att dricka sportdryck. I vissa fall kan den till och med motverka effekterna, säger Bengt Saltin

  Däremot är det bra att dricka sportdrycker för att få extra energi i samband med långa motionslopp som Stockholm Maraton.

  – Om du tränar för ett motionslopp som tar en timme eller mer, då är det adekvat och riktigt att dricka sportdrycker under det loppet, men inte under träningen. Där hör de inte hemma på motionsnivå, säger Bengt Saltin.

  Tror du vanliga motionärer känner till detta?

  – Nej. Det handlar om okunskap och dessutom finns det ett enormt kommersiellt tryck kring allting som handlar om träning. Det är producenterna som styr informationen, och den är inte alltid optimal.

  Luras tillverkarna av sportdrycker?

  – Absolut. Det är bättre att dricka vatten och sedan ersätta den energi du behöver med att äta en förnuftig måltid.

  Pripps Energy är en av de mest kända sportdryckerna. Ann-Louise Kämpe, informationsdirektör på Carlsberg Sverige som tillverkar drycken, håller inte med Bengt Saltin.

  – Vi har utvecklat Pripps Energy i samarbete med hälsoinstitutet GIH, det är en dryck som motverkar fysisk trötthet, med salter och långsamma sockerarter som ska ersätta förlorad vätska och ge energi före, under och efter träningen, säger hon.

  Daniel Jönsson, som tränar inför Lidingöloppet, var en av många joggare vid Årstaviken i Stockholm igår eftermiddag.

  – Det finns så många olika teorier om träning, om allt från skor till kost. Jag gör vad som känns bäst. Jag har ett bälte med vatten med mig när jag tränar vanligt. Kör jag över två mil brukar jag fylla på med sportdryck.

  Gainomax reklamkampanjer med budskapet att bara apor äter bananer och att man i stället bör dricka deras sportdryck i samband med träning har nog de flesta sett. Och Anna-Karin Karlsson, forskningschef på Norrmejerier säger att deras dryck, som till skillnad från Pripps Energy även innehåller protein, inte är dålig efter träning.

  – Tvärtom snarare, visar en studie vid Umeå universitet. Den visar att kolhydrater och protein kort efter träningen framför allt är bra för de som inte tränar jättemycket.

  Annons
  Annons
  X

  Joggarna Johanna Wiberg, 27, och Jonas Wetterberg, 25, använder aldrig sportdryck, som de tycker bara verkar bestå av ”socker och konstgjorda grejer”. ”Men det är ju reklam på tv varje dag och jag känner många som dricker sportdryck”, säger Jonas Wetterberg.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 2
  Foto: BJÖRN LARSSON ASK Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X