Annons

Sportbettingbolagen rusade efter New Jersey-besked

Foto: Mark Humphrey / TT / NTB Scanpix

New Jersey får erbjuda vadslagning på spel, enligt ett beslut i amerikanska Högsta Domstolen i veckan. Det öppnar därmed upp för fler delstater att göra samma sak. Beskedet fick fart på flera spelaktier på Stockholmbörsen. Handelsbanken räknar dock med en begränsad effekt på de nordiska bettingbolagen.

Under strecket
Publicerad

Högsta domstolen i USA har röstat för att tillåta New Jersey att erbjuda vadslagning på spel. Det innebär samtidigt att det öppnas upp för fler delstater att göra samma sak, rapporterar bland annat NBC.
Vadslagning på spel har blivit en lukrativ verksamhet som årligen inbringar 150 miljarder dollar i intäkter. Det förklarar inte bara New Jerseys men också andra delstaters intresse för att få tillstånd att erbjuda det.
Enligt en tidigare analys som CBC News hänvisat till skulle sannolikt 32 delstater börja erbjuda betting på sport inom fem år om förbudet plockas bort.

HD:s besked fick fart på flera aktier på Stockholmsbörsen. Bland annat spelbettingutvecklare och bettingbolaget Kambi som steg med 6 procent medan Kindred ökade 2 procent. En annan vinnare var Catena Media som ökade 3,4 procent. Bolaget aviserade i våras stärkt position inom iGaming-affiliate på New Jerseys reglerade marknader genom förvärvet av BonusSeeker.com.

– Det är inte omöjligt att detta kan bli vändningen i sentimentet för gamblingsektorn. Kambi, GIG, Catena Media och Kindred känns som uppenbara vinnare, skrev Affärsvärldens Jonas Elofsson i en kommentar på Twitter.

Handelsbanken skriver dock i en analys att det väntas få en begränsad effekt på de nordiska bettingbolagen. Banken trycker på att det inte omedelbart innebär att det blir fritt fram för sportsbetting. Dessutom förväntar sig banken att beslutet får en begränsad effekt på de nordiska bettingbolagen.
– Kindred och Betsson har indikerat att man eventuellt kan överväga att gå in på den amerikanska marknaden. Kambi har sagt att man sannolikt kommer att ansöka om en licens, men efter sex års verksamhet i Europa är Kindred bolagets enda större kund inom sportsbetting. Vi har svårt att se varför de skulle vara mer lyckosamma i den eventuella amerikanska stat som öppnar upp för spel, skriver banken.
De indirekta effekterna bedöms däremot kunna bli mer betydelsefulla, till exempel skulle länder i Europa kunna bli inspirerade av vad som händer i USA, menar Handelsbanken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons