Annons

”Sporrarnas slag” – de flyende fransmännen

Foto: SOPA Images / TT NYHETSBYRÅN

”Sporrarnas slag” kanske inte alla har hört om. Det var Frankrikes grannar, den så kallade ”Heliga ligan” som allierade sig med varandra för att bromsa den franske kungen Ludvig XII:s utrikespolitiska ambitioner.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: ”Vad var ’Sporrarnas slag’? Jag har läst om det i en bok om fransk historia – det skall ha varit ett stort nederlag mot förbundna tyskar och engelsmän, och den franske befälhavaren lär till råga på allt ha varit närmast ordspråksmässigt löjlig.”

Dick Harrison: ”Sporrarnas slag” ägde rum den 16 augusti 1513. Händelsen var ett led i ett större krig, i vilket Frankrikes grannar allierade sig med varandra för att bromsa den franske kungen Ludvig XII:s utrikespolitiska ambitioner, framför allt avseende Italien. Alliansen, den så kallade ”heliga ligan”, bestod av påven, Venedig och den spanska monarkin under Ferdinand av Aragonien. Till denna skara sällade sig den tyske kejsaren Maximilian och England, vars unge kung Henrik VIII var svärson till Ferdinand och drömde om revansch för den engelska förlusten i hundraårskriget några decennier tidigare. ”Sporrarnas slag” var en följd av att dessa båda nykomlingar i alliansen beslöt sig för att samarbeta under en invasion av Frankrike på sommaren 1513.

Annons
Annons
Annons