Spontaniteten borta på Bårsta

Hur många gånger Benyamin Bakircioglü lämnat höghusen i Ronna bakom sig, slängt ett ögonkast på löpsedlarna vid kiosken på Enhörnaleden, och traskat vidare i sluttningen ner mot Bårsta IP har han ingen aning om.

Under strecket
Publicerad
Annons

Otaliga domarsignaler har ekat över fältet snett emot ännu en av stadens Astra-byggnader sedan han lämnade staden Midyat i sydöstra Turkiet och tack vare sin målfarlighet gjorde sig känd som ”Müller” i de sörmländska gärdsgårdsserierna. Till skillnad från i dag var Assyriska föreningen på den tiden bara en angelägenhet för en liten krets invandrare.
På söndagen var alla där. Farbröder, mammor och barn utgjorde en festlig och folklig kuliss som före avspark förenade sig i en tyst minut för sina anfäder som fick sätta livet till i det folkmord som 1915 utfördes på det assyriska folket. Ute på planen bar spelarna sorgband som bevis på sitt deltagande.

Det var åtta år sedan vi gick den här vägen tillsammans. Benyamin hade lagt dobbskorna på hyllan och väntade mest på att den 16-årige sonen skulle växa till sig även om grabben redan gjort sporadiska inhopp i division 1.
Det är inte svårt att förstå vart den mer kände Kennedy fått sitt breda leende ifrån.
På söndagen stod pappa Bakircioglü mitt i det brusande folkhavet och njöt av den allsvenska avsparken på samma grästuvor som han själv så framgångsrikt trampat.
Visst fick han göra symbolisk kick-off i första allsvenska matchen mot Hammarby, men det var ju på Råsunda. Det här var den äkta premiären.
Att låta handflatan löpa runt räcket på Bårsta IP och luta överkroppen snett framåt framkallar så mycket mer äkta känslor för en veteran. Han ser nya generationer bollspelande assyrier växa upp i stadens vidsträckta förorter. Här lever spontanfotbollen. Där gruset yr på en inhägnad liten plan i Västra Blombacka kan det finnas en ny Kennedy.
Bakircioglü junior hade behövts på planen på söndagen. Det var mållöst och fantasilöst. Assyriska saknar i sin kloka, defensiva hållning någon som kan hålla i bollen. I stället haglade chansbollarna till kringskurna forwards. Andreas Haddad var bara med i matchprogrammet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons