Annons

Sponsorpengar kan räknas som muta

De alltmer uppmärksammade och kritiserade nära ekonomiska kontakterna mellan läkare-forskare och läkemedelsindustrin ska nu granskas av riksåklagaren. Det är chefen för den nyinrättade enheten för korruptionsbrottslighet , överåklagare Christer van der Kwast, som beslutat att utreda om dessa förbindelser kan klassificeras som mutor respektive bestickning.

Under strecket
Publicerad

De alltmer uppmärksammade och kritiserade nära ekonomiska kontakterna mellan läkare-forskare och läkemedelsindustrin ska nu granskas av riksåklagaren.
Det är chefen för den nyinrättade enheten för korruptionsbrottslighet , överåklagare Christer van der Kwast, som beslutat att utreda om dessa förbindelser kan klassificeras som mutor respektive bestickning.
– Läkarnas relationer med läkemedelsföretagen är ett problematiskt område, en gråzon, säger Christer van der Kwast till tidningen Dagens Medicin.
Samtidigt håller åklagarmyndigheten i Kristianstad på med en förundersökning mot läkemedelsföretaget Lundbeck AB för eventuell bestickning. Orsaken är att flera läkare erbjudits att få en bok värd 400 kronor om de kom till ett av företagets informationsmöten.
– Vi välkomnar en utredning inte minst därför att denna diskussion dyker upp då och då, säger Richard Bergström, vd för Läkemedelsindustriföreningen (LIF), branschorganisationen för läkemedelsföretagen.

Relationerna mellan läkemedelsindustrin och framför allt läkarna har varit och är mycket nära och läkemedelsföretagen satsar stora summor på denna viktiga del av företagens marknadsföring.
De omfattar till exempel obligatoriska gåvor till läkare i samband med läkemedelsinformation, gratisluncher och dito middagar, resor till konferenser och kongresser både i Sverige och utomlands där företagen betalar resa, hotellrum och middagar samt ofta rejäla konsultarvoden och andra ersättningar.
Både företagens och läkarnas motivering till det omfattande systemet är att kontakterna behövs för att informera och vidareutbilda läkarna. En uppgift som enligt denna argumentering läkarnas arbetsgivare – landstingen – inte betalar för.

Annons
Annons
Annons