Annons
Ledare

Ivar Arpi:Spola inte ut alla partier med nazistvattnet

Foto: TT / NTB Scanpix
Under strecket
Publicerad

Kollektiv bestraffning är förbjudet i skolan. Om en elev beter sig illa har inte läraren rätt att bestraffa hela klassen. Men när det gäller politiska partier i skolan är kollektiv bestraffning snarare regel än undantag. Objektivitetsprincipen i vår grundlag har gjort det svårt för skolor att neka tillträde för extrema partier, om skolan redan har bjudit in andra partier. Därför har många skolor helt enkelt slutat bjuda in politiska partier helt och hållet. En minst sagt bristfällig lösning.

En lösning är att bara bjuda in partier som sitter i riksdagen. Det skulle utesluta nazister, kommunister och andra revolutionärer, eller Feministiskt initiativ. Men det skulle även utesluta lokalt starka partier, som kanske till och med styr kommunen eller landstinget där skolan ligger. Det skulle även utestänga partier som uppfyller kraven på salongsfähighet men ännu inte tagit sig över den nationella fyraprocentsspärren. Alla gränsdragningar utestänger någon.
I ett nytt förslag som regeringen snart lägger fram ges rektorer befogenheten att selektivt utestänga politiska partier på sina skolor. Risken är att det leder till godtycke. Hand upp, den som gissar att Sverigedemokraterna kommer stängas ute på vissa skolor, med hetsig debatt som följd? Jag avstår från att spekulera i om det kommer öka stödet för dem eller inte.

Annons
Annons
Annons