X
Annons
X
Moderatledaren Ulf Kristersson är pressad.
Moderatledaren Ulf Kristersson är pressad. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Splittring i M: ”Delar av partiet går sin egen väg”

Långläsning

Om Ulf Kristersson missar regeringsmakten riskerar han att SD-vänliga väljare flyr partiet. Samtidigt blir splittringen inom Moderaterna tydlig när allt fler lokala samarbeten med Sverigedemokraterna blir klara. Kanske kan en tid i opposition läka partiet?

Han står på scenen med en tennflöjt i handen. Till publikens jubel spelar Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson låten ”I’ll tell me ma” tillsammans med det irländska bandet Irish Pitch.

Det är den 6 augusti 2011 och medlemsfest i Sölvesborg efter Jimmie Åkessons sommartal. Det har gått ett år sedan partiet kom in i riksdagen.

Moderatledaren Ulf Kristersson är pressad.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 7

En historisk bild. Loggorna för M och SD på samma pressträff där Emilie Pilthammar (M) och Louise Erixon (SD) berättade att de ska dela på makten med KD och det lokala SoL-partiet.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 2 av 7

Moderaterna föll snabbt i opinionen efter Anna Kinberg Batras besked i januari 2017 om att partiet skulle börja samtala med SD. I början av hösten avgick hon.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 7

Flera M-ledamöter ska ha argumenterat för att partiet borde stödja Björn Söder i talmansomröstningen. Han fick 20 röster från ledamöter utanför SD – när han stod mot en C-kandidat.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 4 av 7

Ulrica Schenström tillsammans med dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra på väg till riksmötets öppnande 2016.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 5 av 7

Ulf Kristersson jagas av ett stort antal journalister och fotografer i riksdagens källargångar.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 7

SD-ledaren Jimmie Åkesson tror att samarbetena på kort sikt mest irriterar M-ledningen, men menar att politikerna på riksplanet borde ta intryck av dem.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 7 av 7