Alltid AmberSplittrat sökande efter ny identitet

17-åriga Amber.
17-åriga Amber. Foto: Folkets Bio

Vem är jag? 17-åriga Ambers sökande efter svar på den eviga frågan kan alla känna igen sig i. Här ges också en inblick i den värld där etablerade könsroller ifrågasätts.

Under strecket
Publicerad
Ur dokumentären ”Alltid Amber”.

Ur dokumentären ”Alltid Amber”.

Foto: Folkets bio
Annons

Den amerikanska författaren Kathleen Winsor fick 1944 en bestseller med den vågade romanen ”Alltid Amber” om en äventyrslysten ung kvinna i England under senare delen av 1600-talet. Boken blev även en film. Amber i den här svenska dokumentären har väl det gemensamt med bokens hjältinna att hon vill pröva nya obeträdda vägar. Amber är 17 år och icke-binär och vill kallas ”den” tillsammans med sin likaså icke-binära bästa vän Sebastian.

Filmens tunna röda tråd är Ambers samtal med en kurator på transvården i Stockholm. För övrigt ser vi Amber nästan uteslutande i sitt tonårsrum eller framför spegeln i badrummet där hen prövar ut nya hårfärger, frisyrer, sminkningar, utstyrslar och nagellack tillsammans med Sebastian och senare även Charlie och Olivera. Självfallet uppstår konflikter och vem som ska vara ihop med vem. Alla som en gång varit en självupptagen tonåring kan känna igen sig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons