Annons
X
Annons
X

Splittrat EU på stormöte

För Spanien, Italien och Grekland är EU-toppmötet på liv och död. Men krisen splittrar Europa. På ena sidan spelplanen står lag långsiktigt, med en allt mer ensam förbundskansler Angela Merkel i spetsen. På andra sidan står - alla andra.

Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: AP

På torsdagen möts Tyskland och Italien på två separata planer. Både besökare på VM-läktare i Warszawa och Europas befolkning som söker politisk handling mot den ekonomiska krisen kan vänta sig en hård match.

Vid EU-toppmötet kräver krisländer med Spanien och Italien i spetsen hjälp för att ta sig ur marknadens rävsax. Samtidigt söker Tyskland långsiktiga åtgärder för att skapa tillväxt i Europa.

Överst på förhandlingsbordet vid EU-toppmötet i Bryssel ligger ett förslag om gemensamma budgetregler, gemensam ekonomisk politik och en så kallad bankunion. Det är ingen akut lösning på den ekonomiska krisen i södra Europa utan ett utkast presenterat tidigare i veckan av Europeiska rådets ordförande
Herman Van Rompuy. Bakom förslaget står även EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, ECB-chefen Mario Draghi och euro-gruppens ordförande Jean-Claude Juncker.

Annons
X

Sannolikheten för att nå enighet är liten. För att exempelvis nå en bankunion ska frågor lösas kring en gemensam insättningsgaranti och fond för rekapitalisering. Mest troligt är det att beslut fattas kring gemensam banköversyn medan frågor som delat ansvar för skulder väntas möta större motstånd.

Tysklands förbundskansler
Angela Merkel vill hellre tala om beslut för att nå långsiktig tillväxt än om åtgärder för att lindra den akuta krisen. På väg in till EU-toppmötet på torsdagen sa hon att EU:s ledare ska arbeta fram ett tillväxtpaket som ska kompletteras med fortsatt finanspolitisk disciplin.

– Vi har arbetat fram ett bra program, speciellt vad gäller framtidsorienterade investeringar och framför allt beträffande mer jobbmöjligheter, i synnerhet för unga människor, sa Angela Merkel enligt Bloomberg News.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tysklands starka dam säger även ståndaktigt nej till förslag med kortsiktiga effekter som euroobligationer och direkt stöd till krisande banker. Euroobligationer skulle i praktiken innebära att kreditstarka Tyskland garanterar att krisande länder kan låna till bättre villkor än vad som nu är fallet.

  Trots att Merkel utan Sarkozy vid sin sida har blivit allt mer ensam på toppen tycks det nu råda enighet kring att frågan om att införa euroobligationer är död.

  Pressen på Merkel att nå en lösning på den ekonomiska krisen är stor och förstärks av att det nästa år är val i Tyskland. Sigmar Gabriel, potentiell utmanare till posten som förbundskansler från oppositionspartiet SPD, sa tidigare i veckan till
  Financial Times att Tyskland måste finna en akut lösning, annars kommer ”valutaunionen att enkelt uttryckt explodera.”

  Även Spanien och Italien kräver, med stöd från Frankrikes president François Hollande, kortsiktiga lösningar på den finansiella krisen. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy sa inför mötet att landet inte mycket längre klarar marknadens superhöga ränta på landets lån.

  Cypern är ytterligare ett land som kräver en nödlösning. På EU-toppmötet förväntas beslut fattas om nya pengar till Cypern.

  Trots Angela Merkels vädjan om att fokusera mer på långsiktiga strukturreformer arbetar EU-ledarna nu, enligt Financial Times Deutschland, på en akut lösning. Tidningen skriver att en plan skissas för att använda räddningsfonderna för att få ned de italienska och spanska räntenivåerna.

  EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn har, enligt Bloomberg News, avböjt att kommentera uppgifterna, men sade att EU-ledarna behöver komma överens om kortsiktiga åtgärder vid EU-toppmötet.

  – Jag litar på att vi kommer ha möjligheten att fatta beslut vid EU-toppmötet som bidrar till att stabilisera finansmarknaderna på kort sikt och hjälper till att sänka lånekostnaderna för länder som Italien och Spanien, sade Olli Rehn till Bloomberg News.

  Annons
  Annons
  X

  Angela Merkel.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X