Splash forcerar gränserna

Under strecket
Publicerad
Annons

Konsert
Jakob Norgrens Big Band Splash
Mosebacke, måndag

Jazzikonen Charles Mingus finns där, som ett tryck och en oro i klangen, barytonsaxens uppmanande rytm, en känsla som griper in i ens eget liv.
Jakob Norgren arrangerar med känslan för Mingus hetta. Men han kan själv skriva musik som är nyanserad som en svensk sommar, silvrig och vacker. Han slänger iväg i en nyswing tillsammans med systrarna Bondesson från Kalix. Nyswingen är så mycket effektivare än den gamla, eftersom den har trycket från flera generationer i ryggen. Bland annat lever soulmusiken från 60-talet i den.
Med Marino Valle som sångare får Splash det där maskinella trycket som segdrar mot extasen. It is a Man”s World vågar man sjunga med auktoritet och en ironi i ögonvrån från några decennier av feminism. Nog var det Valles värld, en riktig bluesshouter.
Higher and Higher lyfter bandet och Unchain my Heart blir extranummer. Splash heter bandet och gör brassklanger som tar andan ur en. Men så slingrar sig detaljer in av samspel
mellan saxarna, mjukt och melodirikt.
Vad kan inte ett storband vara? En massa eller en myriad av enskildheter, en rytmmaskin eller klangopera. Någon gång tänker jag på Stan Kenton, ofta på grupper som Blood, Sweat and Tears.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons