Annons

Spirande rörelse nobbar tillväxt

OLJEPSYKOLOGI. Utsläpp av koldioxid står i fokus när världens politiker klimatförhandlar i Köpenhamn. Transitionrörelsen tycker att vårt förhållande till olja och tillväxt är mer oroande. Det bygger på mänskliga rädslor och missbruksbeteenden, menar miljöinitiativet som fått snabb spridning.

Uppdaterad
Publicerad
Till höger: Transitionrörelsens skapare Rob Hopkins på plats i pionjärstaden Totnes. I mitten : marknad i Totnes och en affisch från 40-talet om ”victory gardens”. Till vänster:  indiska miljödebattören Vandana Shiva.
Till höger: Transitionrörelsens skapare Rob Hopkins på plats i pionjärstaden Totnes. I mitten : marknad i Totnes och en affisch från 40-talet om ”victory gardens”. Till vänster: indiska miljödebattören Vandana Shiva. Foto: PONTUS LUNDAHL OCH PETER HAGERROT

Transitionrörelsen medverkar i den alternativa konferensen Klimaforum09 som pågår samtidigt med klimatkonferensen i Köpenhamn. Den har sitt ursprung och centrum i sydvästra England och har på kort tid spridits till hundratals orter runt om i världen. Kanske beror intresset på att man är försiktig med undergångsscenarier och hellre trycker på att alla kan göra någonting när samhället nu måste genomgå en omställning – transition – för att minska resursslöseriet.

Till höger: Transitionrörelsens skapare Rob Hopkins på plats i pionjärstaden Totnes. I mitten : marknad i Totnes och en affisch från 40-talet om ”victory gardens”. Till vänster: indiska miljödebattören Vandana Shiva.

Foto: PONTUS LUNDAHL OCH PETER HAGERROT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons