Spirande rörelse nobbar tillväxt

OLJEPSYKOLOGI. Utsläpp av koldioxid står i fokus när världens politiker klimatförhandlar i Köpenhamn. Transitionrörelsen tycker att vårt förhållande till olja och tillväxt är mer oroande. Det bygger på mänskliga rädslor och missbruksbeteenden, menar miljöinitiativet som fått snabb spridning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Till höger: Transitionrörelsens skapare Rob Hopkins på plats i pionjärstaden Totnes. I mitten : marknad i Totnes och en affisch från 40-talet om ”victory gardens”. Till vänster:  indiska miljödebattören Vandana Shiva.

Till höger: Transitionrörelsens skapare Rob Hopkins på plats i pionjärstaden Totnes. I mitten : marknad i Totnes och en affisch från 40-talet om ”victory gardens”. Till vänster: indiska miljödebattören Vandana Shiva.

Foto: PONTUS LUNDAHL OCH PETER HAGERROT
Annons

Transitionrörelsen medverkar i den alternativa konferensen Klimaforum09 som pågår samtidigt med klimatkonferensen i Köpenhamn. Den har sitt ursprung och centrum i sydvästra England och har på kort tid spridits till hundratals orter runt om i världen. Kanske beror intresset på att man är försiktig med undergångsscenarier och hellre trycker på att alla kan göra någonting när samhället nu måste genomgå en omställning – transition – för att minska resursslöseriet.

Omställningen handlar om ökad självförsörjning. Fler måste göra som Michelle Obama som lät anlägga en täppa i Vita husets trädgård och därmed anknöt till initiativet från en tidigare presidenthustru; under andra världskriget uppmuntrade Eleanor Roosevelt till så kallade victory gardens. De kom att stå för nära hälften av USA:s och Englands grönsaksproduktion. På det viset blev samhället bättre på att klara krisen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons