Annons
X
Annons
X

Spionens enda vapen: ögonen

En sak är klar inför EM-premiären: Ukraina ska inte bli en obehaglig överraskning för Sverige. Det har Peter Wettergren sett till. SvD har träffat spionen som in i minsta detalj kartlagt hemmalaget.

[object Object]
Peter Wettergren. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

Just att Ukraina är värdnation har försvårat uppgiften för Wettergren.

– Eftersom de är direktkvalificerade har jag inte sett dem i några tävlingsmatcher och träningsmatcher är alltid lite speciella, säger 44-åringen då vi träffas över en fika på Tant Grön i Borås.

Wettergren är inne på sin nionde säsong som assisterande tränare i stadens stolthet Elfborg där han efter det mångåriga samarbetet tillsammans med huvudtränaren Magnus Haglund i år jobbar ihop med dennes efterträdare Jörgen Lennartsson.

Annons
X

Scouting av motståndarna är en av Wettergrens främsta styrkor men ändå blev han förvånad då förbundskapten Erik Hamrén efterfrågade hans tjänster i landslaget.

– Jag vill lägga till att jag också blev väldigt glad och kände mig mycket hedrad.

Hans första uppdrag blev att studera EM-kvalmotståndaren Finland.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Efter att ha sett laget i några matcher kände sig Wettergren trygg men den känslan försvann då förbundskapten Stuart Baxter sparkades och det blev klart att ersättaren skulle avsluta sin sejour före matcherna mot Sverige för att ge plats åt Mixu Paatelainen.

  – Skulle han använda ett helt annat spelsystem än det finländarna haft så långt? Jag tänkte hur jag skulle ha resonerat i hans sits och kom fram till att de hade för kort om tid att ändra sitt spel.

  – Men jag var ju inte säker och var mycket nervös inför matchen. Tänk om allt jag berättat för Erik (Hamrén) inte alls hade stämt, säger Wettergren och ler.

  Det kan han förstås göra med tanke på 5–0-segern i en match där finländarna agerade exakt så som han sagt att de skulle göra.

  Vad har varit största svårigheten med att kartlägga Ukraina?

  – Eftersom de inte spelat tävlingsmatcher på två år har Blochin (förbundskapten Oleg Blochin) passat på att prova mängder av spelare. I de första träningsmatcherna fanns det inte många likheter i laguppställningarna.

  Hur många matcher har du sett dem i?

  – Fyra live och två på dvd. Det finns ingen anledning att gå längre tillbaks i tiden eftersom de hade ett helt annat lag då.

  Vad studerar du främst?

  – Dels hur laget spelar förstås men jag ser också väldigt mycket till spelarnas egenskaper. Att hitta och sen utnyttja en spelares svaghet kan vara matchavgörande.

  – Lika viktigt är att veta spelarnas styrkor och hur de agerar om de kommer i det eller det läget.

  Peter Wettergren är fotbollsfostrad i Ödeshög där han lirade med bland andra Klas Ingesson och hade Sven Lennart Svensson som tränare.

  – Han var en oerhört skicklig tränare som jag lärt mig mycket av, säger Wettergren som menar att kollektivet är viktigast men som i Elfsborg lägger ner mycket tid på individuell träning.

  – Bra spelare är en förutsättning för ett starkt kollektiv. Svensk fotboll får kanske aldrig fram någon som Messi men vi kan närma oss. I försvarsspelet är de allsvenska spelarna inte alls lika bra en mot en som man är internationellt och det beror ju på skillnader i individuell skicklighet, säger Wetterberg.

  Hur viktig är din roll för landslaget?

  – Det egna spelet och de individuella prestationerna är viktigast. Men att veta hur man ska möta motståndaren är också en bit som krävs för att få ihop pusslet.

  Annons
  Annons
  X

  Peter Wettergren.

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X