Jag var mer neutral än SverigeSpionen Wennerström kommer till tals på Långholmen

Anders Ahlbom Rosendahl som Stig Wennerström.
Anders Ahlbom Rosendahl som Stig Wennerström. Foto: Fredrik Jerneke

Anders Ahlbom Rosendahl förvandlar sig till Stig Wennerström och dissekerar skickligt och nära en man som tog på sig rollen att vara diplomat för freden – genom att spionera sig genom kalla kriget.

Under strecket
Publicerad
Annons

Långholmen. Det är svårt att tänka sig en mer dramatisk spelplats än det gamla fängelset, numera hotell men väl bibehållet men intakta celler som ekar av bestialiska dåd och inlåst panik. En suggestiv miljö med prydliga siffror ovanför alla dörrar. Ett försök att systematisera bort ondskan.

Anders Ahlbom Rosendahl har här förut spelat monologen ”Hugga huvudet av ondskan”, om Sveriges sista bödel Anders Gustav Dalman – en utmärkt iscensättning och en blandning av arbetsbeskrivning, hur man lever med att avrätta andra och ha ett småborgerligt liv. Klaus Fischer har nu skrivit en ny monolog, denna gång om storspionen och översten Stig Wennerström, 1906–2006, som satt internerad just på Långholmen. Texten har samma ingredienser som berättelsen om Dalman. En fem kvart lång historia om mannen som var ordningsman redan under skolåren och som blev spion av rent ideella skäl.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons