Annons
X
Annons
X

Spionchef kan bryta dödläget

Den belevade spionchefen Omar Suleiman kan bli mannen som rider ut ökenstormen i Egypten. Han är förvisso Mubaraks förtrogne, men har också USA:s och Israels öra – och arméns stöd. Frågan är om han kan accepteras av oppositionen.

[object Object]
Förra lördagen utsågs Omar Suleiman till Egyptens vicepresident av en pressad Hosni Mubarak. Posten hade då varit ledig ända sedan 1981, då Anwar Sadat mördades och Mubarak, hans vicepresident, kom till makten. Foto: AP PHOTO/NASSER NASSER

Förra lördagen utsågs Omar Suleiman till Egyptens vicepresident av en pressad Hosni Mubarak. Posten hade då varit ledig ända sedan 1981, då Anwar Sadat mördades och Mubarak, hans vicepresident, kom till makten.

Den 74-årige Suleiman är president Mubaraks närmaste man, en vän och vapenbroder som delar ett hat mot det Muslimska brödraskapet, en misstro mot mullornas Iran och som vill ha goda relationer med grannen Israel och med USA.

Det sägs att Omar Suleiman vann Mubaraks förtroende 1995, när Mubarak utsattes för ett attentat i Addis Abeba. Den gamle spionen hade insisterat på att Mubarak skulle ta med sin skottsäkra bil till Etiopien, vilket räddade presidentens liv. Två år tidigare hade Suleiman – då chef för det militära spionaget – blivit upphöjd till högste chef för den egyptiska säkerhetstjänsten Mukhabarat – EGIS i engelsk förkortning. Den anses som den mäk- tigaste i Mellanöstern, till och med mäktigare än israeliska Mossad.

Annons
X

Men som landets högste spionchef förblev Suleimans identitet hemlig – fram till år 2000. Då fick han Mubaraks uppdrag att försöka skapa fred mellan Israel och Palestina. Han har också haft en nyckelroll i försöken att medla mellan de palestinska fraktionerna Hamas och Fatah.

Trots en gedigen militär bakgrund föredrar generallöjtnanten Suleiman mörk kostym och slips i stället för uniform. Folk som träffat honom framhåller hans intelligens, förfinade vanor och goda engelska.

”Suleiman är en imponerande man”, säger den förre brittiske Kairoambassadören David Blatherwick. ”Han är slug, väldigt polerad och extremt intelligent. Människor är rädda för honom, av förklarliga skäl”.

”En briljant och mycket realistisk man”, anser Edward S. Walter, USA:s tidigare ambassadör i Kairo.

Dessutom litar Israel på honom, inte minst för att han står president Mubarak så nära.

–Suleiman drar inte i trådar i Egypten, han drar i rep, säger en välplacerad källa till den israeliska dagstidningen Haaretz.

Men den diplomatiske och belevade Suleiman har också en mörkare sida; han gav CIA – de amerikanska spionkollegerna – grönt ljus att flyga in misstänkta terrorister till Egypten för ”specialbehandling” (tortyr) och förhör, särskilt efter 11 septemberattackerna mot USA 2001. Han sitter också som högste väktare av säkerhetstjänstens digra arkiv.

I torsdags stod Suleiman i telefonkontakt med USA:s vicepresident Joe Biden, och dagen innan talade han med utrikesminister Hillary Clinton. Det spekuleras nu om en militärstödd övergångsregering ledd av Omar Suleiman.

Samma dag höll han ett första möte med representanter för oppositionen, ”en nationell dialog” för att diskutera en tidsplan för politiska reformer. Men Muslimska brödraskapet – som Suleiman bekämpat i alla år – vägrade komma, inte så länge Mubarak sitter kvar som president.

Det ser alltså ut som den gamle generalen Mubarak tvingas ge sig och låta Suleiman, hans trogne vapenbroder, rida ut stormen.

Annons
Annons
X

Förra lördagen utsågs Omar Suleiman till Egyptens vicepresident av en pressad Hosni Mubarak. Posten hade då varit ledig ända sedan 1981, då Anwar Sadat mördades och Mubarak, hans vicepresident, kom till makten.

Foto: AP PHOTO/NASSER NASSER Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X