47-årig man fälls för spioneri för Ryssland

Mannen på väg in i rättssalen vid Göteborgs tingsrätt. Förhandlingen mot honom hölls i slutet av augusti och inledningen av september i år.
Mannen på väg in i rättssalen vid Göteborgs tingsrätt. Förhandlingen mot honom hölls i slutet av augusti och inledningen av september i år. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det låter nästan som taget ur en spionfilm. Mannen kopierade hemlig information från Scania och Volvo Cars och överlämnade detta till en rysk diplomat.

Nu döms han till tre år fängelse för spioneri.

Under strecket
Erika Nekham/TT
Publicerad
Annons

– Det är tämligen unikt att vi får en dom mot en utav SVR:s agenter – de bästa som finns i världen på spionageverksamhet, säger Mats Ljungqvist, åklagaren som drivit ärendet mot spionen.

47-åringen som nu döms har doktorerat vid en av landets mest välkända tekniska högskolor. Efter det har han drivit företag som erbjudit konsultverksamhet inom teknik och it, och arbetat med uppgifter som enligt Säpo är av intresse för främmande makt. Under 2016–2017 arbetade han som konsult på Volvo Cars och från februari 2018 fram tills dess att han greps hade han konsultuppdrag för Scania.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons