Annons

Spindelrädda kan få hjälp på nätet

En harmlös harkrank eller fotot av en orm kan orsaka rena paniken. För många fobiker är skräcken för vissa smådjur så allvarlig att livet begränsas. Men snart kan boten finnas - på internet.

Under strecket
Publicerad

Under hösten genomför psykologiska institutionen vid Uppsala universitet ett försök med självhjälp för orm- och spindelfobiker via nätet. Ett 80-tal personer ska erbjudas behandling antingen genom övningsuppgifter på en hemsida eller av en terapeut. Resultaten från de båda metoderna ska sedan jämföras av forskarna. - De undersökning ar vi har gjort tidigare visar att många människor klarar att hantera sina problem på egen hand, om de får rätt sorts vägledning, säger docent Gerhard Andersson, som leder projektet. Ungefär tio procent av befolkningen drabbas någon gång under livet av fobi, oresonlig skräck för ett enskilt fenomen. Fobi mot spindlar eller ormar är vanligt förekommande. - Just när det gäller de här rädslorna finns det en nedärvd benägenhet. Men det kan också vara enskilda händelser som gör att en rädsla fastnar, säger Gerhard Andersson.

Den internetbehandling som forskarna tagit fram baserar sig på så kallad kognitiv beteendeterapi. Behandlingsmetoden har tidigare visat sig vara mycket framgångsrik när det gäller just fobier. Men enligt Gerhard Andersson är det inte meningen att hemsidan helt ska ersätta kontakterna med en läkare eller terapeut. Snarare ska den ses som ett effektiviserande arbetsredskap, där behandlaren avgör vilka patienter som klarar självhjälpsprogrammet. För mer information: www.kbt.nu/fobi

Annons
Annons
Annons