Annons
X
Annons
X

Spindeln i nätet för nytt djursjukhus

Som högsta ansvarig för bygget av 18 500 kvadratmeter djursjukhus utanför Uppsala ser hennes vardag ganska annorlunda ut än när hon som veterinär gjorde kejsarsnitt på sköldpaddor. Men Mia Runnérus gillar att vara chef – och har inget emot att jobba mycket.

Mia Runnérus har detaljkoll på bygget av det nya djursjukhuset i Ultuna, som ska stå klart våren 2014. Den blåbär i mjölk-rosa hjälmen är specialmålad för henne.
Mia Runnérus har detaljkoll på bygget av det nya djursjukhuset i Ultuna, som ska stå klart våren 2014. Den blåbär i mjölk-rosa hjälmen är specialmålad för henne. Foto: LARS PEHRSON

Mia Runnérus arbetsrum är inget typiskt direktörsrum. Här är lika lågt i tak, samma plastgolv och lika 70-talsbruna fönsterkarmar som i resten av de uttjänta djursjukhuslokalerna. Skrivbordet är täckt av papper. På whiteboarden hänger skolfoton av de fyra barnen.

Här tillbringar Mia Runnérus, direktör på landets enda universitetsdjursjukhus, större delen av sina dagar. Medarbetarna klagar på att hon syns för lite, gör för få ”walkabouts” i korridorerna bland hästar och smådjur. Delvis är det byggets fel. För samtidigt som Mia Runnérus försöker få ihop uppdraget att driva ett kommersiellt djursjukhus i en akademisk värld har hon blivit högsta chef för bygget av ett helt nytt djursjukhus.

– Jag har bestämt att jag sitter som spindeln i nätet. Alla diskussioner med arkitekter och projektgubbarna går via mig. Jag kan våra 341 rum by heart, varenda elkontakt och brunnlutning.

Annons
X

Då ingen av arkitekterna ens ritat ett vanligt sjukhus blev hon tvungen att ta allt från början, som hur operationsrummet måste ligga i förhållande till uppvak och sövning. Att göra jobbet själv och inte vara rädd för att lägga många timmar har genomsyrat Mia Runnérus karriär. Som ny chef på djursjukhuset blev hon förskräckt över utdaterade it-system och tillbringade många kvällar på att göra ”skitjobb” som att skapa datakoder för att underlätta för sina klinikchefer. Samtidigt har den tidskrävande kontakten med olika delar av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, som sjukhuset tillhör och bygget tvingat henne att delegera mer ansvar till sina chefer.

Det fungerar ”på det hela taget bra”, konstaterar Mia Runnérus, som förstås också sett till att ha bra uppföljningssystem. Hon gillar ordning och reda. Men också att se människor växa.

– Jag gillar när folk tar egna initiativ och har inga problem med att medarbetare blir bättre än mig. Människorna som jobbar här har de bästa lösningarna, de vet hur det funkar i praktiken.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enda gången hon har tagit en paus i karriären var när fjärde barnet, Kalle, kom. Då var hon ledig med honom och de tre storasystrarna i två år. Därefter skaffade familjen en barnflicka.

  De första tre flickorna kom tätt, på tre år och tio månader. Då var hon mycket ensam hemma på gården i Ramnäs utanför Västerås. Maken Anders, som är jägmästare och egenföretagare, etablerade sig i Baltikum och reste mycket. På gården fanns också fem hästar, får, kalkoner, höns, gäss och två hundar.

  – Jag födde, ammade och skötte djuren.

  Några år senare var det mannens tur att ta hand om ruljansen hemma när Mia Runnérus flygpendlade till tjänsten som vd för Regiondjursjukhuset i Helsingborg.

  Allt började med kärlek till djur. En utbildning på gymnasienivå gjorde Mia Runnérus till elefantskötare på Skansen. Hon fick snart upp intresset för reptiler och jobbade ihop med Jonas Wahlström när han startade Skansenakvariet. Utbildade sig vidare till veterinär.

  – Reptiler är rent veterinärmedicinskt väldigt spännande. Även fåglar, de har ju 42 graders temperatur och inga vanliga lungor.

  Hon har gjort kejsarsnitt på en kanariefågel som vägde 17 gram och på en leopardsköldpadda där hon fick såga upp bröstskölden som sedan lagades med glasfiber och epoxylim.

  Saknar du närheten till djuren?

  – Jag gillar att vara chef och ledare. Men som kliniker får du omedelbar feedback vid varje kontakt med djurägare och känner att du gjort något bra. När man är chef får man ta hand om andras kräk. Först var jag inte beredd på den förändringen.

  Mia Runnérus skrattar. Konstaterar att hon fått mycket uppskattning från ledningen för SLU för de förändringar hon genomfört på djursjukhuset.

  Hon har fått verksamheter på fötter förut. Den extra utmaningen på Universitetsdjursjukhuset är att få ihop akademins kultur, krav och arbetstider med att driva ett kommersiellt djursjukhus som behöver finnas till 24 timmar om dygnet för sina kunder. Det är en ständig kamp om pengarna. Det är enklare att jobba privat, konstaterar Mia Runnérus.

  Vad gör hon då efter invigningen av nya djursjukhuset 2014?

  – Kanske blir jag kvar, kanske kan det vara dags att gå vidare i karriären, eventuellt inom en ny bransch. Den som lever får se.

  Annons
  Annons
  X

  Mia Runnérus har detaljkoll på bygget av det nya djursjukhuset i Ultuna, som ska stå klart våren 2014. Den blåbär i mjölk-rosa hjälmen är specialmålad för henne.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X