Spikrak karriär för snabb Faxander

Sandviks koncernchef Olof Faxander är van att hålla högt tempo. Han har satt sig i sinnet att Sandvik ska bli ännu lönsammare och ännu mer globalt. Men det hittills mest kritiserade beslutet är att flytta huvudkontoret till Stockholm.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Olof Faxander.

Olof Faxander.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

När verkstadskoncernen i dag håller sin extra bolagsstämma i Näringslivets hus, på Storgatan i Stockholm, finns det bara två punkter på agendan som stämman ska ta ställning till. Den ena är frågan om nyemission av 69,2 miljoner aktier som ska användas för att köpa det egna dotterbolaget Seco Tools. Den andra är en ändring i bolagsordningen om att flytta styrelsens säte från Sandviken till Stockholm. Sandvik blir ett Stockholmsföretag. Huvva!

Den långe nye chefen för den anrika verkstadskoncernen Sandvik har sannerligen inte gjort det lätt för sig. Förutom att flytta företagsledningen har han, med styrelsens goda minne, höjt avkastningskraven, ifrågasatt och stuvat om i organisationen samt gjort ett stort företagsköp. Det är mycket på mindre än ett år, särskilt i ett konservativt bruksföretag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons