Spiken i kistan för folkaktien Folkaktien TV4 är död

Igår var det spiken i kistan för Marita Ulvskogs vision om en bred ägarspridning i TV 4. Bonnier och Proventus hade kunnat behålla aktien på Stockholmsbörsen utan allt för stora problem. I stället valde man att fly till lilla marknadsplatsen Nya Marknaden.

Under strecket
Publicerad
Annons

KOMMENTAR | Flytten av TV4-aktien
Glöm folkaktien TV 4. Glöm regeringens ambitioner om bred ägarspridning. I dag kontrolleras 95 procent av TV 4:s aktier av tre aktörer. Och det finns ingen ambition att sprida ägandet bland småspararna.

Enligt paragraf 16 i bolagets koncessionsavtal med staten får en ägare rösta för max 20 procent av bolaget. Tanken med detta var att säkra ett brett ägande i TV 4. Före detta kulturminister Marita Ulvskog såg nämligen ökad mediekoncentrationen som fienden nummer ett.
TV4:s huvudägare, radarparet Proventus och Bonnier, äger tillsammans 68 procent av bolaget. Den ovälkomna gästen Schibsted äger 27 procent. De övriga 5 procenten ägs av 3 500 mindre aktieägare, något som fick ordförande Daniel Sachs att prata om en ”folkaktie” vid bolagsstämman i förra månaden.
Men flykten från Stockholmsbörsens A-lista visar att TV 4:s huvudägare knappast har några folkliga ambitioner med aktien. Då hade man sålt av 5 procentenheter och bytt till O-listan istället. Nya regler som införs i
juli sänker nämligen O-listans krav på aktier i allmän ägo från 25 till 10 procent av kapitalet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons