Annons

Elias Björkman:Spike Lee har chans på revansch i Cannes

Spike Lee återvänder till festivalen efter 20 år med sin ”BlacKkKlansman” med Adam Driver och John David Washington. Många anser att Spike Lee snuvades på en Guldpalm 1989 då han var i Cannes med sitt mästerverk ”Do the right thing”. Lee borde ha goda chanser till vinst i år.
Spike Lee återvänder till festivalen efter 20 år med sin ”BlacKkKlansman” med Adam Driver och John David Washington. Många anser att Spike Lee snuvades på en Guldpalm 1989 då han var i Cannes med sitt mästerverk ”Do the right thing”. Lee borde ha goda chanser till vinst i år. Foto: Focus Features/David Lee

Glamourfaktorn är något dämpad på Croisetten i spåren efter metoo, och festivalen lyfter frågan om sexuella trakasserier i ett särskilt event. Men det finns gott om filmiska höjdpunkter att se fram emot.

Under strecket
Publicerad

Regissören Spike Lee under en tidigare filmfestival i år.

Foto: Chris Pizzello/AP Bild 1 av 3

”The hous that Jack built”, ”Gräns” och ”BlacKkKlansman”.

Foto: Zentropa/Christian Geisnaes, Meta Spark & Kärnfilm, Focus Features/David LeeBild 2 av 3

Eero Milonoff och Eva Melander i ”Gräns” .

Foto: Meta Spark & KärnfilmBild 3 av 3

Där förra årets Cannesfestival präglades av stora Hollywood-stjärnor, världskända regissörer och högljudda Netflix-diskussioner vilar det något mer modest över årets upplaga.

De allra största världsstjärnorna har inte lockats till Croisetten i år. Netflix har i och med de nya reglerna – filmer måste gå upp på bio i Frankrike för att få visas inom tävlan – bestämt sig för att över huvud taget inte medverka (trots att festivalens konstnärliga ledare Thierry Frémaux redan tagit ut ett par Netflix-titlar innan beskedet kom). Och metoo-rörelsen och Harvey Weinsteins fall är fortfarande i alla högsta grad kännbart.

Annons
Annons
Annons