Hälsa

SPG:s krönikör: ”Aldrig vidrörd av mänsklig hand”

SPG:s krönikör Estelle Nordenfalk, vd för Yogayama och föreläsare inom hälsa, om hur industrialiseringen förstörde det som var mänskligt och naturligt.

Det fanns en tid då vi ansåg att allt som kom från industrin var odelat positivt. På 50-talet hade en känd brödtillverkare en reklamfilm med sluttexten: ”Aldrig vidrörd av mänsklig hand”.

Annons

Det var alltså ett starkt försäljningsargument.

En kompis från Skåne berättade att det finaste man kunde ha med sig på en utflykt när han var liten var ”köbekaka” – alltså en kaka som var industriframställd. Själv skämdes han när han plockade fram sin mammas hembakade bullar.

I industrialiseringens frammarsch blev det som var naturligt och mänskligt snabbt omodernt. Det ansågs mossigt, tråkigt och bakåtsträvande. Man gjorde sig lustig över gamla huskurer, över det som kom från naturen och riktiga råvaror byttes snabbt ut mot billigt halvfabrikat.

För bra för att vara sant? Ja, självklart.

För det var ju där någonstans, i den tidsandan, som människan plötsligt sjönk i rang och nedvärderades till något ointressant.

Att vårt mänskliga system har överlevt i miljontals år trots alla prövningar var inget man imponerades av. Ingen drog slutsatsen att vi hade dött ut för länge sedan om inte vårt system hade varit starkt, motståndskraftigt, anpassningsbart, tolerant och framför allt oerhört smart.

Här sitter vi nu, utan vår egen manual, och inser att det som industrin har levererat inte helt rimmar med hur vi fungerar rent evolutionärt.

Som tur är har många kulturer runtom i världen behållit sina empiriska, djupa kunskaper om hur vårt mänskliga system fungerar och hur det kan optimeras. Det betyder att all information kring hur vi ska kunna återuppta förlorad kunskap om livet finns att tillgå oss. Och intresset för de teknikerna och metoderna växer kraftigt varje år.

Att vi har peakat i övertron på industrin finns det många tecken på. Som att vi i dag, 2018, skrattar åt en slogan som ”Aldrig vidrörd av mänsklig hand” eller att varje korvmoj nu lanserar sitt mos som hemmagjort.

Till Toppen