Annons
X
Annons
X

Spetsutbildningar för 13-åringar

Regeringen vill införa så kallade spetsutbildningar även på högstadiet.

Skolorna ska få använda prov för att välja vilka elever som ska få gå på utbildningarna. Förslaget presenterades av utbildningsminister Jan Björklund i dag.

Foto: SCANPIX

– Alla elever i skolan har rätt att få utvecklas ifrån sina egna behov. Ingen ska behöva sitta och rulla tummarna, säger Jan Björklund till SvD.se.

En spetsutbildning innebär att eleverna får fördjupa sig inom ett eller flera ämnen, och kan till exempel innebära att högstadieeleverna får läsa in gymnasiekurser.

Sedan tidigare är det möjligt för gymnasielever att läsa kurser på högskolenivå.

Annons
X

– Hela idén med systemet är att elever som är högpresterande kan ta sig igenom skolsystemet snabbare, säger Björklund.

Enligt förslaget ska det finnas tio klasser med maximalt 30 elever vardera spridda över Sverige. Hälften av utbildningarna ska vara inriktade på matematik och NO-ämnen. Den andra hälften mot SO-ämnen eller humanistiska ämnen.

– Sedan är det antagningsprov för eleverna att bli antagna. Närhetsprincipen skulle bli väldigt orättvis här, säger Björklund.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men är det rimligt att en 13-åring i Storuman ska ta sig till närmsta klass i, säg Umeå?

  – Eleverna får ju välja om de söka utbildningen själva.

  Just eftersom det är elevernas förmåga som styr vilka som antas tror Björklund att risken för social snedrekrytering minskar – föräldrarnas intresse av att deras barn ska gå utbildningen blir inte avgörande.

  Skolorna får ansöka till Skolverket om att få ordna spetsutbildningar. Vissa krav ställs då på skolorna – som att lärarna i fråga har behörighet att undervisa på gymnasienivå.

  – Många lärare som gick den äldre lärarutbildningen har redan det, annars kan de lätt komplettera upp det, säger Jan Björklund.

  Björklund hoppas på ett regeringsbeslut under hösten. Om förslaget blir verklighet kan tio spetsklasser starta hösten 2012.

  – Varför göra en urvalsskola, varför välja ut elever till elitklasser, undrar Ylva Johansson, S-ansvarig för skolfrågor.

  Hon menar att möjligheten att läsa gymnasiekurser redan på högstadiet ska vara möjligt för alla elever som har det behovet – och att den i viss mån redan gör det.

  – Och det är självklart bra om det kan utökas – men då ska en elev kunna inse i åttan att han eller hon vill läsa gymnasiekurser. Det ska inte vara ett beslut som tas i sexan.

  Ylva Johansson efterlyser i stället en satsning på fler lärare.

  – 3000 har försvunnit det senaste året, vi vill satsa mer pengar på att anställa lärare och se till att de har stöd för sitt lärande.

  Eva-Lis Sirén,ordförande för Lärarförbundet säger att hon välkomnar den höjda ambitionen för grundskolan.

  – Men det här rör en väldigt liten grupp elever, tio klasser totalt. Vi saknar politiker som vågar ha stora ambitioner, som vågar prata om att fyra av fem kommuner skär ner på skolan, som vågar prata resursfördelning, speciallärare och lagom stora undervisningsgrupper.

  Sirén säger att hon hade stora förväntningar på dagens presskonferens och att hon blev besviken även om ”förslaget är behjärtansvärt”.

  – Men det innebär också att 12-åringar ska tvingas flytta hemifrån över hela landet, det tror jag också att många föräldrar har sina dubier över.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X