Annons
X
Annons
X

Spelmissbruk klassas som beroendesjukdom

Spelberoende klassificeras som en beroendesjukdom, precis som alkoholism. Beslutet kan innebära att spelmissbrukare får rätt till samma vård som alkohol- och narkotikamissbrukare.

Journalisten Vladislav Savic, som under våren väckt debatt om spelmissbruk, vill att politikerna ska agera. ”Ingen har prioriterat frågan”, säger han till SvD.

Journalisten Vladislav Savic, som under våren väckt debatt om spelmissbruk, vill att politikerna ska agera. ”Ingen har prioriterat frågan”, säger han till SvD. Foto: LARS PEHRSON

Under senare år har det förts en debatt inom psykiatriska kretsar där många hävdat att spelmissbruk bör klassificeras som en beroendesjukdom. In i det sista var det oklart hur det skulle bli, då kritiker till förslaget menade att det även skulle öppna dörren för andra diagnoser, som sockerberoende och shoppingberoende.

Men nu är beslutet fattat. I samband med att den uppdaterade ”psykiatribibeln” DSM-5 släpptes på det stora American Psychological Association-konventet i San Francisco har spelmissbruk flyttat från kapitlet om impulskontrollstörningar till kapitlet för missbruk och beroende. Dessutom har den sedan länge omdiskuterade distinktionen mellan missbruk och beroende helt slopats. I den nya upplagan kommer termerna ”substance use disorders” och ”non-substance related disorders” in. Spelmissbruk faller in under den senare kategorin. Där listas nio kriterier för sjukdom som ska avgöra var på skalan den drabbade hamnar. Detta berättar Simon Kyaga, överläkare i psykiatri som varit på konventet.

Anders Nilsson som är psykolog på den statliga Stödlinjen anser att den nya klassificeringen är ett stort steg framåt.

Annons
X

– Det är en viktig milstolpe för att spelberoende ska få den legitimitet som krävs för att politiker ska fatta beslut i frågan, säger han.

Enligt Stödlinjen är det bara ett fyrtiotal av Sveriges 290 kommuner som har en specifik behandling för spelberoende, och i 50 kommuner finns det ingen hjälp att få över huvud taget. Ulf Malmström är samordnare för missbruksfrågor på Socialstyrelsen och kommer den 31 maj att lämna över ett förslag till regeringen.

– Vi kommer att föreslå att man har någon form av regionalt stöd, men i slutändan är det regeringen som fattar beslutet, säger han.

Journalisten Vladislav Savic har skrivit en bok om sitt spelberoende och väckt debatt i frågan.

– Beslutet i San Fransisco är så klart ett steg i rätt riktning, men det här är fortfarande inte beslutat i Sverige. Nu kommer Socialstyrelsens rapport och sen ska det gå igenom en massa led och eventuellt får vi ett beslut på det. Men redan på 90-talet sades att spelberoende var en sjukdom. Inget har hänt sedan dess.

Varför har ingenting hänt?

– Ingen har prioriterat frågan. Pengarna har i stället säkert gått till bra och relevanta projekt som att bygga järnvägar eller så. Men ingen har tagit del i problemen med spel. Trots att pengar har funnits i årtionden. Svenska Spel drar ju in miljarder till statskassan.

Och det är det Vladislav Savic menar är problemet.

– Man kan säga en massa fina ord men i slutändan har ingen sagt något om pengarna. Vem ska betala för behandlingen? Landstingen och kommunerna säger nej.

Niklas Agaton, Sascha Granberg, Emiliano Strauss

Annons
Annons
X

Journalisten Vladislav Savic, som under våren väckt debatt om spelmissbruk, vill att politikerna ska agera. ”Ingen har prioriterat frågan”, säger han till SvD.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X