Annons
Recension

LomjansgutenSpelmanstragedi med skimrande poesi

Lars Andersson (född 1954) har tilldelats bland annat Selma Lagerlöf-priset och samfundet De Nios stora pris. Romanen ”Berget” blev 2002 nominerad till Augustpriset.
Lars Andersson (född 1954) har tilldelats bland annat Selma Lagerlöf-priset och samfundet De Nios stora pris. Romanen ”Berget” blev 2002 nominerad till Augustpriset. Foto: KARI LOVAAS
Under strecket
Publicerad

**Det är ingen **överdrift att påstå att det är ett litterärt äventyr att följa Lars Anderssons djupgrävande i gränslandet mellan realism och myt, saga och poesi i det gåtfulla Värmland. Det är där, i Finnmark, i Fryksdalen och i Gräsmark han gräver, berättar sanna historier och diktar egna. Senast gav han ett magnifikt prov på detta i de två sammanflätade romanerna från denna hans egen värmländska värld, ”Ljus från ingenstans” och ”De levandes värld”. Det vilar en magisk realism à la Latinamerika över projektet, och sämre förebild kan man onekligen ha.

**Den nya, korta **romanen ”Lomjansguten” gräver vidare i denna mylla, i detta mytiskt-realistiska som förenar dokumentation med sagans suggestionsroman och ligger tätt intill de två senaste romanerna i stil och form. Som alltid hos Andersson doftar poesin, doftar skogarna och sjöarna på ett närmast innerligt vis. Det är en glädje att ta del av en sådan prosa. Denna roman är komprimerad, men innehållet har en förmåga att växa sida efter sida.

Annons
Annons
Annons