Recension

Nya RinkebyfestivalenSpelglädjen sipprar igenom den coola attityden

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är första året som Nya Rinkebyfestivalen arrangeras. Festivaler har anordnats förr men nu är det nybyggarkänslan som gäller på nytt. Under de sex timmar på lördagskvällen som jag kan referera ifrån byggs det upp en skön och trevlig familjär stämning med bra och varierat program på scenen. När Brassfabriken från Göteborg blåser i lurarna värmer solen fortfarande. De spelar brassmusik med romsk tradition från Balkan, passar bra som gatufestmusik med några välkända alster från Kusturicas filmer.

Rinkebys egen slagverksgrupp Yakumbé har nu gått steget längre och startat Rinkebys Kungliga Afroamerikanska Musik Akademi. Spelningen förstärks med ”teatro maskerado”. En fågelgestalt på styltor jagas av maskerade jägare över torget till pumpande samba och afoxé.
Under afrobeatbandet Ramses Revolution händer det grejer, någon har kastat in en plastkudde med något extremt illaluktande som gör att man inte kan stå kvar för en stund. De flesta garvar och verkar tycka
att det hör till med pojkstreck på gatufesten. Ramses består av unga duktiga musiker där spelglädjen sipprar igenom den coola attityden. Musiken är inspirerad av Fela Kutis politiska 70-talssound med gasande saxofonriff.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons